Almudena Fernández Madrid | lunes, 12 de diciembre de 2016 h |

De les urgències a l’Hospital General Universitari de Móstoles, a les ‘urgències’ que atén treballant com a cooperant en altres països. I és que el president de Metges del Món, José Félix Hoyo, assegura que fa molts anys que té “impregnat” en el seu ser el pertànyer a una ONG.

Pregunta. Intentem fer un breu resum de la teva biografia amb una pregunta: Per què metge i per què aquest món, el de la cooperació?

Resposta. Metge perquè és la meva professió des de fa molts anys, i la cooperació perquè té algunes coses que no tenim els metges quan treballem en el SNS més enllà d’atendre a pacients en el nostre context desenvolupat.

P. Se’t quedava petit el ‘món’ de la medicina i per això vas entrar en Metges del Món?

R. El món de la medicina és molt ampli, però sóc una persona inquieta a la qual li agrada fer més coses.

P. La diferència entre el teu exercici professional i la teva tasca en Metges del Món és que passes de ser un metge d’urgències a treballar amb urgència?

R. Hi ha cooperació internacional i acció humanitària, que és quan es treballa amb urgència, encara que urgència hi ha sempre perquè les persones amb les quals ens movem viuen en aquesta situació constantment. El que pretenem en Metges del Món és canviar les coses i que totes les persones tinguin dret a la salut. Això de vegades porta poc temps com quan actues en una epidèmia o en una guerra; unes altres, molt, quan pretens canviar actituds de les persones.

P. En els teus gairebé 20 anys com a cooperant, la urgència ha anat a més?

R. Sempre hi ha hagut moments de crisis al món, però ara la situació és objectivament la pitjor pel que fa a les persones que necessiten ajuda urgent des de la II Guerra Mundial. És molt dolenta i té perspectives d’empitjorar.

P. Quantes vegades has pogut donar fe que voler no és poder?

R. Les necessitats són tan immenses que el que podem oferir solament es pot plantejar a llarg termini, anem construint coses amb petits assoliments.

P. Com a afeccionat al busseig, salvar una vida és la millor bombona d’oxigen?

R. Quan treballes sobre el terreny en països que tenen moltes dificultats, sempre reps més del que dónes. Malgrat veure grans catàstrofes, conflictes, gent que sofreix crònicament i que és dur, el benefici personal és molt alt.

P. Ara que es parla molt de globalització, per a quan la globalització de la salut?

R. És complicat, acabem de presentar un observatori en salut i hi ha moltes diferències fins i tot dins d’Europa. La població no té accés a una salut raonable, ho hem vist recentment en epidèmies com la de l’ébola. La salut no està ni molt menys globalitzada i hi ha molts interessos privats que pretenen fer d’ella un negoci.

P. També ets aficionat a la fotografia, tenim una imatge distorsionada de les persones refugiades?

R. Sí, són persones normals, com qualsevol altres, i si nosaltres ens veiéssim en la mateixa circumstància, probablement faríem el mateix. Jo no em puc imaginar a mi mateix vivint dins d’una guerra amb la meva família sense intentar salvar-la, ningú és un refugiat de naixement, ningú vol deixar el seu país.

P. Imaginem que et cedeixen la cartera de Sanitat per uns dies, quina iniciativa hauria de posar-se a tremolar?

R. Clarament aboliria l’RD 16/2012, que és molt dolorós. També hi ha programes de cooperació sanitària que han sofert molt amb la crisi. Hi ha moltes coses que canviar que farien que el món fos més equitatiu.

P. Amb l’arribada del Nadal, des de Metges del Món demaneu als ciutadans que tinguin ‘un gest’, quin gest li demanaries a les administracions?

R. La derogació de l’RD 16/2012, que faria deixar de sofrir innecessàriament a moltes persones. També que facin quadrar el que senten les persones realment amb el que interpreten les administracions. Espanya és un país molt solidari, però això no ha transcendit a l’opinió dels nostres polítics.

P. Què et fa torçar el gest?

R. La intolerància, les actituds poc reflexionades com el racisme, la xenofòbia, la qual cosa impulsa això com a motiu d’unió quan és solament un truc egoista per fer prevaler els seus propis interessos.

P. Sense ànim de lucre, et deixo les últimes línies d’aquesta entrevista perquè em ‘venguis’ Metges del Món…

R. És una associació molt potent en idees i molt complexa que lluita pel dret a la salut. Basat en l’evidència, en el treball que fem diàriament en 80 països del món, donem alternatives per buscar que tots tinguem dret a ser atesos quan estem malalts o un seguiment.