br
Amb més de 1.500 inscrits, Comunidad Residentes (www.comunidadresidentes.com) es planteja com a plataforma on els metges residents es puguin expressar i recolzar entre ells mateixos. La community manager, Paula Caro, ens parla a la següent entrevista d’aquesta comunitat virtual i de la seva tasca.
Pregunta. Què és Comunidad Residentes?
Respuesta. Comunidad Residentes és una plataforma online creada i pensada exclusivament per a metges residents en període de formació a centres hospitalaris espanyols. Es va crear l’any 2010 i en aquest moment tenim inscrits més de 1.500 residents. El seu objectiu és servir com a punt de trobada on tots puguin expressar els seus dubtes, inquietuds i necessitats, i on els residents amb més experiència puguin ajudar els altres, de manera que es recolzin entre ells mateixos.
P. Quin és el paper del community manager en un projecte com Comunidad Residentes?
R. . Internet i les xarxes socials són actualment un mitjà de comunicació molt potent per difondre informació. Segons la meva opinió, crec que és necessari que hi hagi una persona amb coneixements en comunicació digital -gestió de xarxes socials, crisis de reputació, posicionament en web…-, perquè aquesta informació d’àmbit sanitari que trobem a la xarxa pugui ser distribuïda de la millor manera possible, amb qualitat i criteri. Personalment, crec que la figura d’un community manager serà molt important a l’àmbit sanitari d’aquí a uns anys, perquè les xarxes socials generen proximitat amb l’usuari, permeten accedir molt fàcilment a la informació, creen relacions entre professionals, fins i tot entre metges i pacients. Ara mateix no som solament simples consumidors d’informació; tenim la capacitat de filtrar-la i amplificar-la, a més a més de generar-la.
P. Quines plataformes fas servir?
R. A més de la comunitat desenvolupada a la plataforma, també tenim presència a Facebook i Twitter. Twitter ens funciona molt bé. Tenim una comunitat de 6.000 seguidors que es nodreix per ella mateixa. Hi ha molts metges residents que ens proposen temes i ens envien notícies d’actualitat. A Twitter també seguim els futurs residents que s’estan preparant per a l’examen MIR. En aquesta etapa tan dura, a la qual només fan que estudiar, es recolzen en nosaltres i intentem donar-los una mica de suport.
P. Quina utilitat té el teu treball per als residents?
R. Bàsicament, intento oferir tota mena d’eines que els hi serveixen per al seu dia a dia, ja siguin consells per a les guàrdies, informació de sessions clíniques, entrevistes amb personatges rellevants de l’àmbit sanitari, ofertes de feina… Només un metge sap com de dura és aquesta etapa de resident. Són persones entregades a la seva feina, amb jornades molt llargues, fins i tot de 48 hores durant les guàrdies, que necessiten informació immediata, directa i amb poques paraules perquè no tenen temps per a res més. Nosaltres intentem enviar-los ‘píndoles’ amb missatges que els siguin útils. Són un públic difícil, però quan trobem temes que els motiven, comencem a parlar amb ells i a conèixer-los millor.
P. Què altres eines recomanes per estar al dia en salut 2.0?
R. En primer lloc, recomano el servei de Google Alerts, el qual proporciona alertes sobre el tema d’actualitat que desitgis. Per altra banda, també recomano marcadors socials como Delicious, que permeten organitzar tota la informació de la xarxa que es busca normalment. També és útil seguir grups de Facebook o Linkedin de metges i residents, grups que puguin aportar temes de conversa atractius. A més, la blogosfera sanitària està plena de blogs de metges i residents amb opinions interessants que cal seguir.