Medicina fetal/ Estudi pioner del Clínic-Idibaps publicat en ‘Circulation’

br

c. ossorio Barcelona | viernes, 20 de septiembre de 2013 h |

Els fetus concebuts per reproducció assistida (RA) experimenten un remodelat del cor i les artèries que s’inicia ja abans de néixer i persisteix de forma postnatal. Així ho ha demostrat per primera vegada un estudi liderat des de l’Hospital Clínic – Idibaps de Barcelona que ha publicat Circulation i que ha merescut un editorial de la revista.

El treball és fruit de la col·laboració entre els serveis de Medicina Maternofetal i de Ginecologia de l’Hospital Clínic, els serveis de Cardiologia dels Hospitals Clínic i Sant Joan de Déu i investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, amb l’impuls de l’Obra Social “la Caixa”. Ha estat dirigit per Eduard Gratacós i Juan Balasch, de l’ICGON i el Centre de Recerca en Medicina Fetal, i les seves primeres signants són Brenda Valenzuela i Fátima Crispi.

En primer lloc, Gratacós puntualitza que els canvis observats en els fetus i nens en aquest estudi no es deuen a un efecte directe de les tècniques de reproducció assistida (RA), sinó a una combinació de factors, segurament perquè es tracta d’embarassos amb major risc de patir problemes, com el retard de creixement fetal, i perquè la mateixa causa que va produir la infertilitat pot influir després que el fetus present més problemes.

Anàlisi de 200 embarassos

Després de dos estudis anteriors que havien suggerit que els nens de 10-12 anys que havien nascut mitjançant tècniques de reproducció assistida presentaven una pressió arterial més alta, els investigadors van emprendre l’anàlisi de 100 embarassos per fertilització in vitro i 100 embarassos normals.

Mitjançant un ambiciós disseny de recerca i un equip multidisciplinari, utilitzant tècniques que permeten avaluar el moviment i la deformació de cor i les artèries tant en vida fetal com en els primers mesos de vida, van comprovar que aproximadament el 50 per cent dels casos del grup d’estudi presentava remodelat cardiovascular, enfront del 5 per cent del grup control.

En concret, el seguiment es va produir des de la vida del fetus a meitat d’embaràs fins als sis mesos de vida del nen, i es va observar que en els casos de RA, després del part aquests canvis persistien, associant-se també a hipertensió i a un augment del grossor de les artèries.

Els resultats són concloents, si ben Gratacós emfatitza que en cap cas s’està parlant de malaltia, sinó de marcadors de risc.

“És una situació que predisposa, no vol dir que quan siguin majors van a ser malalts, però estan partint d’una situació que no és la ideal”, matisa l’expert.

Predisposició reversible

La bona notícia és que es tracta de canvis detectables i reversibles, ja que en els últims anys s’ha demostrat que una dieta adequada que protegeix el sistema cardiovascular pot revertir molts dels canvis que es produeixen per malalties intrauterines.

A més, el grup de medicina fetal de Barcelona ha desenvolupat nous mètodes basats en ecocardiografia fetal que permeten seleccionar els fetus amb major risc cardiovascular, de manera que no és necessari (ni viable) un cribatge general a totes les embarassades per fecundació in vitro.

El problema, com indica Gratacós, és que de moment aquests algorismes desenvolupats per detectar el remodelat s’ofereix en centres molt seleccionats, i confia que pugui estendre’s la seva implementació.

De moment, aquests nous resultats obtinguts per experts catalans reforcen la importància de la vida fetal en la salut durant la resta de la vida.