Neuropsicologia/ A partir d’un treball de la Fundació Lluita contra la Sida

br

REDACCIÓ Barcelona | viernes, 30 de agosto de 2013 h |

Des de les primeres setmanes de la infecció, el el virus de la immunodeficiència humana (VIH) pot provocar alteracions a nivell cognitiu i motor, raó per la qual el diagnòstic dels possibles dèficits en el sistema nerviós central és un repte per als professionals que tracten aquesta patologia. Encara que el recompte de cèl·lules CD4 en sang és un paràmetre a tenir en compte, es requereix una avaluació neuropsicològica amb eines validades, i, en aquest sentit, investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida liderats pel psicòleg José A. Muñoz-Moreno han presentat un nou mètode d’avaluació breu i accessible, denominat NEU.

La prova, àmpliament utilitzada en neuropsicologia clínica, s’ha validat per primera vegada en persones amb VIH i s’aplica en menys de 10 minuts, doncs consisteix en unes proves escrites per mesurar la velocitat del processament de la informació, el funcionament executiu i la fluència verbal.

A l’estudi, de tres anys de seguiment, han participat 106 persones VIH amb característiques clíniques diverses de set centres catalans i suposa el primer d’aquestes característiques realitzat a Espanya.

Ja que la seva utilitat ha estat reconeguda a nivell internacional i s’ha publicat en la revista JAIDS, podrà ser utilitzat a partir d’ara com a eina per determinar trastorns neurocognitius associats al VIH.

VIH i malaltia fúngica

Una altra recerca publicada aquest estiu a la revista mBio, liderada per l’Associació Americana de Microbiologia, assenyala que els pacients amb VIH que presenten el gen per a la proteïna FCGR3A 158V tenen una predisposició fins a 20 vegades major de desenvolupar criptococosis.