Desenvolupar tècniques menys invasives és un dels principals objectius en el camp de les pròtesis de maluc. Ara, especialistes de la Unitat de Maluc de l’Institut Català de Traumatologia i Medicina de l’Esport (Icatme) de l’Hospital Universitari Dexeus – Grup Quirónsalud, han introduït a Europa la tècnica coneguda com Superpath (Supracapsular Percutaneous Assisted Total Hip Replacement, és a dir, pròtesi total de maluc per via supracapsular percutània assistida).
Com explica Manuel Ribas, cap de la Unitat de Maluc de l’Icatme, per col·locar aquest tipus de pròtesi s’entra per damunt del maluc, amb el pacient de costat, pel trocànter major. “S’aprofiten els espais que deixen els lligaments. En canvi, en la major part dels abordatges es tallen lligaments, que després han de suturar-se”, assenyala.
Amb aquesta nova tècnica, també coneguda com a “abordatge microposterior” o “abordatge superior miniinvasiu”, no es desinsereix absolutament cap múscul i la càpsula articular roman intacta, “amb la qual cosa el procés de recuperació és molt més ràpid, comparat no només amb les tècniques convencionals d’implantació de pròtesi total de maluc, sinó també comparat amb altres tècniques miniinvasives: anterior, anterolateral, lateral i posterior”, explica Ribas.
Tampoc no es donen seqüeles posteriors, com l’asimetria entre les dues extremitats precisament perquè la pròpia càpsula conservada gràcies a aquesta tècnica assegura en tot moment que no s’alteri la longitud de la cama.
Més estabilitat
Com assenyala aquest expert, “el maluc queda molt més estable, ja que, com es mantenen tots els lligaments, no es disloca”. Avui dia, se sap que la primera causa de recanvi de les pròtesis és la inestabilitat de les mateixes. “Per tant, la millor manera de realitzar aquestes intervencions és amb abordatges mínimament invasius i que assegurin la estabilitat del maluc”, diu Ribas.
D’altra banda, aquesta tècnica no està indicada sempre, ja que cal adaptar la pròtesi a la morfologia òssia de cada pacient. Els pacients candidats a aquest tipus de tècnica són “les persones entre 50 i 75 anys, que tinguin artrosi per la causa que sigui, inclús d’origen reumàtic”, diu Ribas.
Des del mes de novembre passat, la Unitat de Maluc de l’Icatme ofereix en casos seleccionats aquesta nova tècnica. Entre novembre i desembre es van dur a terme les primeres 26 cirurgies de maluc. Avui dia ja sumen gairebé 50 intervencions.