BANC DE SANG

br

Redacció Barcelona | viernes, 15 de noviembre de 2013 h |

Fins ara, abans de la donació de sang es feia una punxada al dit del donant per poder extreure una gota i mesurar el nivell d’hemoglobina. Però el Banc de Sang i Teixits (BST) està implantant a tot Catalunya un nou sistema que permet saber el nivell d’hemoglobina del donant sense necessitat de punxar-lo.

Amb el nou sistema, el donant ha d’introduir el dit polze en una anella amb un sensor òptic que en només 90 segons permet saber si el donant pot o no donar sang. Aquesta tècnica, que estarà implantada a tots els hospitals i les unitats mòbils que el Banc de Sang té distribuïts per tot Catalunya durant el mes de novembre, suposa una millora considerable en la comoditat de la donació. Per molts donants, aquesta punxada era la part més molesta del procés.

L’hemoglobina, que està adherida als glòbuls vermells, és una proteïna que conté ferro i que s’encarrega de transportar l’oxigen. Uns nivells baixos d’hemoglobina (i per tant de ferro) impedeixen la donació, per això és imprescindible fer aquesta anàlisi abans que una persona doni sang.

Múltiples beneficiaris

De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests servirà per uns tractaments diferents.

El 55 per cent dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40 per cent en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts.

Al web del Banc de Sang es poden consultar les campanyes de donació programades per als propers dies i els punts fixos: www.donarsang.gencat.cat.