Traumatologia/ ‘Maash’ resol la diferència de llargada de cames y el risc de luxació

br

redacció Barcelona | viernes, 04 de octubre de 2013 h |

El servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) de l’Hospital de Sant Celoni (Vallès Oriental) realitza una nova tècnica per a la cirurgia de pròtesi de maluc anomenada Maash technique for THA, pionera arreu del món, que conserva la càpsula articular.

Aquest equip, encapçalat pel Antoni Salvador, cap del COT del centre, va iniciar la tècnica fa uns anys com una variació més conservadora de la tècnica quirúrgica emprada habitualment per a col·locar la pròtesi de maluc i, davant dels bons resultats, l’han anat perfeccionant fins a aconseguir la tècnica actual. Després de més de 150 pacients intervinguts, han publicat els resultats dels 100 primers casos a la revista del Hospital for Special Surgery de Nova York.

“Vam començar a buscar la manera de resoldre dos dels grans problemes associats a les pròtesis de maluc: la diferència de llargada de les cames i la possible luxació dels components de la pròtesi de maluc”, explica Salvador, afegint que normalment, per posar qualsevol pròtesi, es retira la càpsula lligamentosa de l’articulació, que fa com de «faixa» del cap del fèmur i l’aguanta al seu lloc, per poder accedir a la zona del maluc on s’ha de col·locar la pròtesi. “El fet que les tècniques convencionals eliminin aquesta «faixa» durant la cirurgia fa que els pacients tinguin aquests problemes posteriors, de manera que nosaltres el que fem és conservar-la”. Gràcies a això, els pacients surten del quiròfan sense el risc de luxació.

No els hem de posar cap falca per mantenir les cames en una angulació determinada, ni necessiten un suplement per anar al vàter, ni hem d’esperar perquè caminin. L’endemà de la intervenció els posem drets, caminen i, al cap de 2-3 dies, marxen cap a casa”, explica Albert Broch, un dels membres de l’equip quirúrgic.