GM Barcelona | viernes, 28 de marzo de 2014 h |

L’ús dels inhibidors de la neuroaminidasa es va estendre durant el període 2009-10 de grip A H1N1, però les proves de la seva eficàcia en la reducció de la mortalitat eren incertes.

Ara, un metanàlisi de les dades individuals de més de 29.000 pacients ha aconseguit confirmar aquesta associació. Segons publica The Lancet Respiratory Medical Journal, l’estudi conclou que, comparat amb placebo, els adults hospitalitzats amb el virus de la grip H1N1 durant la pandèmia dels anys 2009-2010 presentaven un 25 per cent menys de mortalitat si se’ls tractava amb un fàrmac antviral inhibidor de la neuroaminidasa, una proteïna que trobem a la superfície de la membrana del virus i que li permet entrar a les cèl·lules sanes i infectar-les per replicar-se.

El treball, liderat per Stella G Muthuri i Sudhir Venkatesan des de la Universitat de Nottingham (Regne Unit), que ha merescut una editorial de la revista, ha comptat amb la participació del grup de recerca en Infeccions respiratòries en l’hoste immunocompromès de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) liderat per Jordi Carratalà, cap del servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Una altra de les conclusions és que el tractament durant els dos primers dies del desenvolupament de la grip redueix a la meitat el risc de mort comparat amb un tractament més tardà o pacients sense tractament.

Primeres 48 hores

“Aquests resultats ens permeten proposar una estratègia de tractament antiviral en pacients hospitalitzats per la grip estacional durant les primeres 48 hores, també en pacients de risc com embarassades, pacients amb malalties cardíaques… reduint així en un quart el risc de mort”, ha explicat Carratalà.

“Fins ara no s’havia pogut fer un estudi tan concloent ja què normalment la grip estacional no provoca tantes hospitalitzacions com ho va fer la pandèmia” ha argumentat Carratalà, que afirma que una de les bondats del tractament és que “actua contra tots els virus de la grip i per tant es podrà fer servir com a estratègia contra la grip estacional”.