Cardiologia

br

redacció Barcelona | viernes, 18 de octubre de 2013 h |

Durant els últims quatre anys els investigadors Carlo Gatta, del Centre de Visió per Computador (CVC), i Simone Balocco (investigador de la Universitat de Barcelona en el CVC), en col·laboració amb Xavier Carrillo, facultatiu de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, vinculat a la UAB, han desenvolupat una nova eina informàtica basada en visió per computador, denominada X-QPA (Quantitative Myocardial Perfusion Analysis), per quantificar el dany dels teixits miocardíacs durant la angioplàstia primària, o immediatament abans o després de la mateixa, en pacients que pateixen un infart agut de miocardi.

Encara que la angioplàstia és el millor tractament per restablir el flux coronari normal, s’ha demostrat que fins i tot quan aquesta tècnica es realitza amb èxit, la malaltia del pacient té majors probabilitats de reaparèixer en casos en els quals la irrigació miocardíaca es vegi afectada també en els vasos sanguinis més petits.

Per això, el metge sol ordenar una segona prova diagnòstica al pacient –normalment una ressonància magnètica– unes setmanes després de intervencionisme percutani per, en cas necessari, prescriure els fàrmacs convenients.

El programari desenvolupat permet, a través de l’anàlisi d’imatges, obtenir una mesura quantitativa, repetible i més objectiva de la irrigació miocardíaca, identificant les regions amb menor reg sanguini. També facilita la comparació ràpida entre l’estat pre i post operatori o entre dues artèries.

Els investigadors consideren que la nova eina pot ajudar els metges a millorar el diagnòstic de dany coronari, contribuint així a reduir la mortalitat per malalties cardíaques cròniques, i a provar nous tractaments per a malalties cardíaques isquèmiques. El seu ús suposaria també una alternativa a la ressonància magnètica, amb el consegüent estalvi de costos i temps.

Validat en 200 pacients

Un prototip del X-QPA ha estat construït i validat ja en 200 pacients, gràcies a una ajuda econòmica aportada per ACC1Ó. A més, estudis posteriors intentaran demostrar una relació entre els parametres de X-QPA i la mortalitat

També s’ha sollicitat la patent a nivell europeu, i el proper pas serà intentar la comercialització de la nova tècnica a través d’una companyia mèdica.