gaceta médica Barcelona | viernes, 02 de octubre de 2015 h |

Un estudi realitzat per tres centres europeus mostra que el mètode POSE (Primary Obesity Surgery Endolumenal) comparat amb un programa hospitalari de dieta i exercici permet predre tres vegades més de pes. En l’estudi han participat experts del Centre Mèdic Teknon de Barcelona.

Aquesta tècnica quirúrgica es realitza completament per via endoscòpica, sense incisions, i consisteix a realitzar una sèrie de plicatures a la zona del fundus i de l’antre per reduir el tamany i la capacitat de l’estómac i, alhora, alentir el seu buidatge.

Seguiment a 12 mesos

Per a la realització de l’estudi es va seleccionar un total de 44 pacients amb obesitat (entre 11,6 i 50,7 kg d’excés de pes), que van quedar dividits en dos grups. A 33 pacients se’ls va practicar el mètode POSE, mentre que als altres 11 participants se’ls va sotmetre únicament a un programa hospitalari de dieta i exercici supervisat per un dietista. Al llarg d’un període de 12 mesos de seguiment, es va supervisar exhaustivament els participants dels dos grups pel que fa a la seva seguretat, canvis en el pes corporal i altres indicadors secundaris.

En finalitzar l’estudi, es va observar que els pacients que s’havien sotmès a la tècnica quirúrgica, havien perdut una mitjana d’un 46,5 per cent del sobrepès corporal, mentre que la resta dels participants havia perdut un 18,12 per cent del sobrepès corporal. Per tant, els pacients del grup que van rebre cirurgia van aconseguir perdre gairebé tres vegades més pes que els del grup de dieta i exercici.

Roman Turró, especialista del servei d’Endoscòpia del Centre Mèdic Teknon, assenyala que aquest mètode de reducció d’estómac representa “un gran avanç mèdic per a les persones que volen perdre pes de manera segura però no són aptes per a una intervenció quirúrgica”.

Resultats a dos anys

Els experts responsables del desenvolupament d’aquest mètode asseguren que “a més d’una pèrdua de pes segura i eficaç, aquesta tècnica de reducció d’estómac no és molt dolorosa i no presenta dificultats nutricionals futures ni canvis permanents en el tracte gastrointestinal que poguessin impedir procediments o intervencions en el futur”.

Un altre estudi, presentat recentment per Gontrand López-Nava, director de la unitat de tractament d’Obesitat Endoscòpica de l’Hospital Universitari Sanchinarro de Madrid, mostra que els pacients tractats amb el mètode POSE van perdre un 44,71 per cent de pes corporal excedent en 2 anys”.