Neurologia/ L’Hospital de Bellvitge compta amb un equip multidisciplinari

br

| viernes, 12 de abril de 2013 h |

Un programa terapèutic integral fa possible oferir als pacients amb malaltia Parkinson la teràpia més adequada en les fases avançades.

Un d’aquests tractaments per malalts en fases que no poden ser controlades amb teràpia farmacològica és l’estimulació cerebral profunda, una operació quirúrgica que consisteix en la implantació d’elèctrodes cerebrals en zones del cervell anormalment actives.

Els punts a estimular poden ser el tàlem, el nucli pàl·lid intern o el nucli subtalàmic. En el cas de l’Hospital Universitari de Bellvitge, el nurocirurgià Gerard Plans afirma que prefereixen estimular el nucli subtalàmic, ja que presenta els mateixos efectes beneficiosos i a la vegada permet reduir la medicació a menys de la meitat, en alguns casos.

Amb aquesta tècnica s’obté una millora global significativa del 80 per cent dels símptomes motors del Parkinson, com ara les fluctuacions motores, els ‘off’ severs (mobilitat molt dolenta) i les discinèsies (moviments involuntaris).

Sistemes d’infusió contínua

D’altra banda, el sistemes d’infusió contínua d’un gel de levodopa i carbidopa per via intestinal, corregeix les fluctuacions motores i discinèsies, redueix els problemes d’absorció, permet ajustar la dosi en funció de les necessitats del pacient i millora l’autonomia de la persona, segons explica Serge Jaumà, neuròleg de l’Hospital de Bellvitge.

Mitjançant una gastrostomia percutània endoscòpica, es col·loca un catèter permanent que passa per l’estómac fins al duodè, de manera que aquesta sonda interna es connecta mitjançant una sonda externa a una bomba d’infusió portàtil que allibera contínuament la dosi programada individualment per a cada pacient.

“L’experiència ens ha demostrat que disposar en un mateix centre de neuròlegs, neurocirurgians, neurofisiòlegs, neuropsicòlegs, logopedes, dietistes, fisioterapeutes i metges rehabilitadors, és molt positiu en el tractament dels pacients amb malaltia de Parkinson complicada”, explica Matilde Calopa, responsable de la Unitat de Parkinson i Moviments Anormals de l’Hospital de Bellvitge.

A més, la doctora destaca que la investigació i els assajos clínics que s’estan duent a terme en hospitals especialitzats són primordials en la lluita contra les manifestacions de la malaltia, sobretot per als pacients que, en un termini de 10 anys, deixen d’obtenir resultats amb les teràpies convencionals.