Oncologia

br

redacció Barcelona | viernes, 24 de mayo de 2013 h |

La metàstasi cerebral afecta el 30 per cent de les pacients de càncer de mama que desenvolupen metàstasi. Actualment el tractament d’elecció és la radioteràpia, i només en casos concrets està indicada la cirurgia amb radioteràpia posterior. Hi ha diversos estudis clínics en marxa per valorar l’eficàcia de la quimioteràpia, però a hores d’ara, no hi ha indicació per donar quimioteràpia com a tractament exclusiu.

Doncs bé, investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) han desenvolupat un model terapèutic preclínic per provar nous tractaments contra la metàstasi cerebral en pacients de càncer de mama. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista International Journal of Molecular Sciences.

Fins ara els models amb ratolins per tractar tumors amb radioteràpia implicaven irradiar tot el cos de l’animal, però la coordinadora de l’estudi, Àngels Sierra, ha explicat que “aquest model limitava molt la supervivència dels ratolins i, a més a més, no es corresponia amb el tractament que es fa servir en humans”.

Per això, han ideat un model que, de forma precisa, permet irradiar el cervell de ratolins amb la dosi adequada sobre la zona del cervell afectada per la metàstasi, de la manera més similar possible a com es fa en pacients amb càncer de mama que la desenvolupen.

Els investigadors de l’Idibell han provat una combinació de ràdio i quimioteràpia en què els ratolins control que no rebien cap tractament i els que rebien només radioteràpia presentaven una supervivència similar, mentre que els que havien rebut la combinació de radioteràpia i un fàrmac quimioterapèutic multiplicaven per quatre la seva supervivència. Antonio Martínez-Aranda, primer signant, destaca la reproductibilitat del nou model.