Dolor/ El neuromodulador a mida impedeix que el dolor arribi al cervell

br

c. o. Barcelona | viernes, 30 de agosto de 2013 h |

Es calcula que el 20 per cent de la població espanyola té dolor crònic, de caràcter intens al voltant del 4,5 per cent i diari en el 9 per cent. El dolor neuropàtic, el dolor crònic més difícil de tractar, necessita d’estudis neurofisiològics molt precisos per saber el grau de severitat i quins són els nervis afectatsDoncs bé, una de les tècniques més innovadores en el seu tractament és el neuromodulador a mida.

Es tracta d’un marcapàs que s’implanta de forma percutània i envia impulsos elèctrics controlats a uns elèctrodes que es col·loquen a l’espai epidural o als nervis perifèrics.

D’aquest manera, el sistema no invasiu i reversible modula la informació neuronal creada pel dolor, sempre que aquest no es pugui curar amb fàrmacs. “Es modula el senyal del dolor i s’impedeix que aquest arribi al cervell amb la mateixa intensitat”, explica Víctor Mayoral, cap de secció de la Unitat de Dolor Crònic de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Un altre avenç clau en les unitats de dolor crònic és la punció ecoguiada. L’ecografia permet la visualització en temps real del recorregut de l’agulla i la difusió del fàrmac analgèsic o l’aplicació de tècniques lesionals com la radiofreqüència just a la estructura diana. Els avantatges d’aquesta tècnica, amb l’Hospital Universitari de Bellvitge com un dels centres capdavanters a practicar-la, són molt beneficiosos, ja que a més de poder observar les estructures generadores de dolor, la punció ecoguiada permet allunyar la punxa de l’agulla de determinades estructures pròximes o que es troben en el trajecte de la punció i que tenen risc de ser danyades.

A més, la gestió multidisciplinària s’està adaptant a persones amb dolor neuropàtic complex, que permet una interacció directa entre tots els professionals implicats i el pacient i, així, una orientació més efectiva.