José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 27 de noviembre de 2015 h |

Malgrat que Catalunya destaca per ser un motor en recerca científica de qualitat, encara ha de millorar en un aspecte molt important: com convertir el coneixement en projectes que tinguin valor al mercat. No només per al benefici dels pacients, sinó per generar riquesa en el teixit productiu.

Però no és senzill per a un investigador o un altre professional del sector de la salut traslladar una idea al mercat. Per això, els membres de la Unitat d’Innovació de l’Idibell (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge) Montse Ballarín, Jaume Ruiz, Eva Olivera i Josep María Sánchez han escrit el llibre ¿Innovas o trabajas? De la idea al paciente, que es va presentar el passat 24 de novembre a l’Hospital de Bellvitge. Com va explicar Eva Olivera, “el món de les patents no és senzill, però una vegada que el coneixes és apassionant”. Per la seva banda, Jaume Ruiz va assenyalar que “el llibre neix d’una necessitat real, d’una inquietud de molts professionals per transformar el coneixement en projectes reals”.

En aquest llibre, els autors donen consells sobre com es pot fer el recorregut per convertir el coneixement generat en un centre de recerca, per exemple, en un projecte de mercat. “Es tracta d’un viatge pas a pas pel procés d’innovació”, va dir Ruiz.

Per tenir èxit en aquest viatge, “primer cal estudiar el mercat, veure quines empreses poden ser competidores…, després, traçar un full de ruta, que ha de ser flexible”, va aconsellar Josep Maria Sánchez. Però la innovació no ha de respondre només a la inquietud d’un professional. “Ha de formar part de la cultura d’un centre, i aquesta és una de les principals característiques del campus de Bellvitge”, va dir Montse Ballarín.

Retorn a la societat

“La recerca ha de ser útil, perquè moltes vegades, com a investigador, et planteges la utilitat del que estàs fent”, va comentar Jaume Raventós, director de l’Idibell. Molt coneixement es queda en les publicacions científiques, va dir Raventós, “però el sistema sanitari no és fàcil de mantenir, i els recursos públics que es fan servir han de tornar a la societat com a benefici de forma tangible”.