José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 09 de mayo de 2014 h |

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron s’ha convertit en el primer centre de Catalunya que incorpora cirurgia assistida per ordinador per a cirurgies maxil·lofacials. Es tracta d’un sistema que ja es fa servir en altres àmbits (com la neurocirurgia) i que permet que la cirurgia sigui més exacta.

Com un GPS

Coro Bescos, cap del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de Vall d’Hebron, explica que “gràcies a aquest sistema podem fer una planificació virtual prèvia de l’operació a través de les imatges del pacient que hem captat amb TAC, ressonància o escàner. Introduïm les imatges en un sotftware i fem simulacions virtuals de cirurgia. Després, aquest pla és exportat a l’ordinador del quiròfan”. El sistema de navegació funciona com un GPS que permet comprovar en temps real al quiròfan si s’està realitzant la cirurgia com s’havia planificat prèviament. El cirurgià té una visió en tres dimensions de la posició en què estan els seus instruments. “Tot això fa que l’operació sigui més fiable”.

El nou software millorarà molts tipus de cirurgies maxil·lofacials. “Per exemple, la cirurgia oncològica, on podem reproduir el marge de resecció tumoral mantenint un marge de seguretat gràcies a la navegació. També en la cirurgia reconstructiva orbital, on la simetria és molt important, com vàrem veure en un cas d’un pacient amb una lesió per arma de foc. O en la cirurgia ortognàtica. I és molt útil per trobar cossos estranys. Vàrem tenir el cas d’un pacient al qual li va quedar una agulla al costat de la caròtida interna després d’un tractament odontològic”.

Un altre dels avantatges d’aquest sistema és que permet mostrar als pacients el seu pla quirúrgic. “Això és útil sobretot per a la gent més jove, que està més habituada a les imatges en tres dimensions i que, per tant, no té problemes per entendre-les”.

Aquesta tècnica, a més, encara pot millorar. “El cirurgià, ja al quiròfan, podrà enviar una imatge al patòleg per confirmar, per exemple, si hi ha un tumor. I la mateixa imatge es podrà enviar al radioterapeuta perquè tracti la zona. D’altra banda, esperem que, quan tinguem els nous quiròfans, l’any 2015, podrem comptar amb un escàner intraoperatori, que permet actualitzar durant l’operació les imatges del pacient”.