Investigadors de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona publiquen a Circulation la demostració que l’oclusió selectiva de les artèries coronàries que irriguen les aurícules del cor produeix un infart agut de miocardi auricular silent, però que s’acompanya d’evidents alteracions de les propietats elèctriques de les aurícules, arítmies locals i fibril·lació auricular (FA).
La fibril·lació auricular és l’arítmia cardíaca més freqüent en l’ésser humà i fins al moment l’evidència directa que aquesta arítmia podria ser causada per un infart a nivell de les aurícules del cor només havia pogut ser demostrada en animals d’experimentació als quals s’havia provocat una lligadura quirúrgica directa de les artèries auriculars.
L’estudi realitzat a l’Hospital de Sant Pau és el primer que confirma la hipòtesi en l’ésser humà. L’originalitat metodològica del treball consisteix que es realitza en pacients clínicament estables que són sotmesos a una angioplastia coronària programada i en els qui es produeix una oclusió accidental de les artèries auriculars però en els quals no s’afecten les artèries que irriguen el miocardi ventricular.
Juan Cinca, catedràtic de Medicina, director del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Sant Pau i últim signant del treball remarca que ”la solidesa dels resultats es basa en el disseny prospectiu del treball i en l’aplicació d’un protocol específic i exhaustiu dirigit a determinar les conseqüències clíniques, bioquímiques i electrofisiològiques d’aquesta complicació”.
A més, cal destacar que en l’estudi no es van incloure pacients amb una síndrome coronària aguda, a fi de demostrar l’efecte específic de l’infart auricular com a causa de fibril·lació auricular.
L’oclusió accidental d’artèries auriculars durant la angioplàstia coronària és una complicació a la qual fins ara no se li atribuïa cap conseqüència clínica i no s’esmenta en les guies d’intervencionisme coronari.
D’altra banda, en un estudi retrospectiu previ realitzat pel mateix grup es va constatar que la incidència d’oclusió accidental de les branques auriculars durant la angioplàstia coronària electiva és d’aproximadament el 20 per cent.
Tal com explica Antoni Serra, co-autor de l’estudi i director de la Unitat de Cardiologia Intervencionista de l’Hospital de Sant Pau, “a partir d’ara, els resultats del nostre treball demostren que l’oclusió accidental d’artèries auriculars durant la angioplàstia té importants conseqüències clíniques, per la qual cosa hauran de desenvolupar-se mètodes de protecció d’aquestes artèries durant la realització de la angioplastia amb implantació d’stents coronaris”.