Gaceta Médica Barcelona | viernes, 25 de septiembre de 2015 h |

Els hospitals universitaris Sant Joan de Reus i Institut Pere Mata col·laboren en la realització d’una nova prova que permet descartar el diagnòstic de l’Alzheimer en aquelles persones amb deteriorament cognitiu lleu en què els mètodes diagnòstics tradicionals no són concloents. Aquesta prova es basa a visualitzar el dipòsit de la proteïna beta-amiloide en el cervell, ja que s’acumula de forma excessiva en pacients amb Alzheimer. Si la prova és negativa, perquè no es detecta aquesta acumulació, es descarta que la persona pateixi Alzheimer.

L’Hospital Universitari Institut Pere Mata disposa de l’única unitat de diagnòstic especialitzada en demències a la regió sanitària de Tarragona, i l’Hospital de Sant Joan disposa de l’equipament necessari (gammacàmera i PET-CT per realitzar una tomografia). La prova es realitza des de la unitat de Medicina Nuclear.

Dues hores

Segons explica Mònica Danús, cap del servei de Medicina Nuclear de l’Hospital Sant Joan, la durada de la prova és de dues hores i s’inicia administrant al pacient el traçador Florbetaben-F18, una substància que permet visualitzar el dipòsit de la proteïna beta-amiloide al cervell. Passats 90 minuts des que se subministra aquesta substància es realitza la imatge cerebral amb el PET-CT, durant uns 20 minuts. Si la prova dóna negatiu en l’acumulació de la proteïna beta-amiloide es descarta definitivament que la persona pateixi Alzheimer. En canvi, si la prova és positiva es requeriran altres proves diagnòstiques ja que l’Alzheimer no és l’única malaltia que presenta l’acumulació d’aquesta proteïna al cervell.

Arreu del món, en estudis postmortem, s’ha determinat que entre un 15 i un 20 per cent de les persones diagnosticades d’Alzheimer no patien aquesta malaltia, sinó altres tipus de demències. Per aquest motiu, les noves proves diagnòstiques com la que s’ha començat a provar a l’Hospital Sant Joan “són molt benvingudes des del punt de vista científic i en la investigació i per pacients molt concrets”, diu Marcel Rosich, responsable de la Unitat de Diagnòstic de Demències de l’Institut Pere Mata.