La irrupció del fàrmac trastuzumab (Herceptin, de Roche) fa més de quinze anys va suposar una notícia molt positiva per al tractament de les dones amb càncer de mama HER2+. Aproximadament, el 20 per cent de les dones que pateixen càncer de mama presenten aquest subtipus de tumor, que es caracteritza perquè té nivells augmentats de la proteïna HER2.
Trastuzumab és un anticòs monoclonal humanitzat dissenyat per bloquejar específicament la funció del receptor HER2. Aquest fàrmac activa el sistema immunitari i bloqueja la senyalització de HER2 per destruir de forma selectiva les cèl·lules canceroses. Com diu Montserrat Muñoz, responsable de la Unitat de Mama de l’Hospital Clínic de Barcelona, “aquest fàrmac va significar un canvi radical en el tractament de les pacients amb càncer de mama HER2+ per la seva especificitat en eliminar les cèl·lules canceroses, perquè no ataca qualsevol cèl·lula que està creixent”.
D’endovenós a subcutani
Però aquest fàrmac, com molts dels tractaments que es fan servir en el camp del càncer, exigia fins fa un temps que s’administrés per via endovenosa. Des de fa uns mesos, ja està disponible una forma d’administració subcutània. Muñoz explica que el fàrmac administrat per via subcutània “té la mateixa eficàcia que l’administració endovenosa i molts més avantatges per a la pacient”.
Primer de tot, explica aquesta experta, es redueix molt el temps d’administració i, per tant, el temps que la pacient ha de romandre a l’hospital. Quan es realitza l’administració endovenosa, cal que la pacient estigui aproximadament una hora i mitja rebent el medicament. En el cas de la via subcutània, aquest temps es redueix a “entre 3 i 5 minuts aproximadament”, afirma Muñoz. En les pacients que han de rebre la medicació durant un període de temps llarg, ja que pateixen metàstasi, “aquesta reducció tan important les permet sentir que s’independitzen una mica de la malaltia”, diu.
Via menys agressiva
A banda de la reducció del temps a l’hospital, cal destacar que la via subcutània és menys agressiva. “Hi ha pacients a les quals és complicat trobar la via”, explica Muñoz. Més enllà d’algunes reaccions a nivell local, la via subcutània ofereix un adequat perfil de seguretat.
Per la seva banda, Esther Carcelero, del Servei de Farmàcia de l’Hospital Clínic, explica que amb aquesta via “hi ha menys risc de flebitis”. Les úniques pacients per a les quals estaria contraindicada aquesta administració és per a les que “estan baixes de plaquetes, que són una minoria, perquè tenen més risc de sagnat”. Segons l’estudi PrefHer de fase II aleatoritzat, creuat i multicèntric, dissenyat per determinar la preferència de les pacients pel que fa la via d’administració de trastuzumab, el 92 per cent d’elles prefereixen la via subcutània perquè és menys invasiva.
Com explica Muñoz, l’Hospital Clínic de Barcelona ha incorporat fa uns quatre mesos l’opció de la via subcutània. Les pacients poden escollir entre seguir amb la via endovenosa o canviar a la subcutània, si ja reben el tractament. Les pacients que inicien el tractament també poden escollir. Aquesta experta comenta que “pràcticament totes les pacients opten per la via subcutània”.
La reducció del temps d’espera és un clar avantatge per als centres on s’ha d’administrar trastuzumab. “S’alliberen recursos de l’hospital de dia, i això és molt important”, afirma Muñoz. Segons el projecte Time&Motion, un subestudi del PrefHer, el tems d’estança i d’ocupació d’una plaça a l’hospital de dia es redueix a un 80 per cent aproximadament.
Menys temps de preparació
Esther Carcelero afegeix que, al seu servei, ara necessiten “menys temps per preparar el medicament”. Com explica aquesta experta, “abans calien entre 15 i 20 minuts per preparar el fàrmac, i ara en tenim prou amb 5 minuts”. Un temps que guanyen els tècnics per dedicar-lo a la preparació d’altres citostàtics. D’altra banda, al haver-hi menys manipulació per part del tècnic, també es redueix el risc que es punxi a ell mateix.