José A. rodríguez Barcelona | viernes, 19 de septiembre de 2014 h |

En comptes de fer una punció a l’úter, una simple ecografia per mesurar la maduresa dels pulmons fetals. Transmural Biotech, una spin-off de l’Hospital Clínic, i la Universitat de Barcelona han presentat una nova tècnica no invasiva que podria acabar substituint l’amniocentesi per avaluar la maduresa dels pulmons dels fetus. Es fa una eco, que s’envia a Transmural Biotech a través d’un servidor d’Internet, i, en uns minuts, ja es pot saber amb precisió el grau de maduresa pulmonar. Una informació essencial si s’està valorant la possibilitat de finalitzar l’embaràs abans del termini.

“Aquesta és la primera tècnica al món que permet avaluar la maduresa dels pulmons amb una imatge”, va explicar Eduard Gratacós, director de BCNatal (Hospital Clínic-Hospital Sant Joan de Déu) i professor de la Universitat de Barcelona.

Vuit anys de recorregut

El projecte va començar fa vuit anys i ha donat a llum una nova tecnologia, batejada com QuantusFLM. Però com una simple ecografia pot ser tan fiable com l’anàlisi al laboratori del líquid amniòtic? “Perquè l’ordinador ha estat entrenat durant anys amb milions d’ecografies”, va explicar Gratacós. És a dir, la tecnologia ha après a analitzar les característiques de les imatges i els canvis que se’n produeixen quan els pulmons no estan prou madurs.

“Imaginem una dona que està de 36 setmanes. Té hipertensió crònica i diabetis mal controlades. El metge es planteja avançar el part, però vol saber el grau de maduresa dels pulmons. El test proporciona dos resultats sobre el risc de morbiditat respiratòria: risc baix (2 per cent) o risc elevat (30 per cent) i, per tant, val la pena esperar una setmana i repetir la prova”.

90 per cent de precisió

Per avaluar la validesa d’aquesta nova tecnologia, es va testar a cegues en 150 casos clínics d’alt risc. Com va assenyalar Gratacós, “els clínics no sabien res dels resultats de l’ecografia. I vam veure que la precisió és del 90 per cent, la mateixa que la de l’anàlisi del líquid amniòtic. Ara estem fent un estudi multicèntric amb centres de tot el món i els resultats intermedis demostren que funciona”.

Baix cost i estalvia molèsties i riscs

D’altra banda, la prova té un cost de 70 euros, un preu relativament baix. I estalvia les molèsties físiques de la punció, l’angoixa que pugui patir la mare i el petit risc que es produeixi un trencament de la membrana. A parer d’aquest expert, el baix cost, el fet que és menys traumàtica i que només cal fer una ecografia suposa un avenç molt important. “Fins a un 3 per cent dels embarassos es podrien beneficiar de la prova. No hem d’oblidar que la falta de maduresa pulmonar afecta uns 200-300 mil nadons entre Europa i Estats Units i uns 10.000 a Espanya. Aquesta tècnica és no invasiva i, a més, si s’eviten tants casos de nadons amb problemes pulmonars s’estalvien els costos de tenir-los a la UCI”.

Generar salut i riquesa

Per la seva banda, Josep Maria Piqué, director general del Clínic, va assenyalar que aquests projectes “ajuden a generar salut i també riquesa al nostre país”.