The Barcelona Institute of Science and Technology és una nova institució científica que pretén desenvolupar recerca interdisciplinar, incrementar l’impacte científic i posicionar-se entre les principals institucions científiques europees.
La creació d’aquesta nova entitat representa un pas endavant de sis dels principals centres de recerca catalans en la seva trajectòria de col·laboració. Aquestes entitats són el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).
Segons assegura el president d’aquesta nova entitat, Rolf Tarrach, “ara és el moment que el sistema de recerca català faci un salt consolidant la col·laboració entre aquests centres des d’una nova entitat que els permeti impulsar projectes científics més transversals i aconseguir una major competitivitat internacional”. Els sis centres de recerca que constitueixen el Barcelona Institute mantindran l’activitat pròpia, al mateix temps que avancen en un projecte científic comú que multipliqui el seu potencial individual i els posicioni entre les millors institucions científiques d’Europa.
Línies de treball
El Barcelona Institute ja neix erigint-se en la quarta institució europea en nombre de concessions del Consell Europeu de Recerca per volum d’investigadors. Els sis centres integrants n’han rebut 49 des de l’inici del programa, més d’un 1 per cent del total europeu.
Les tres línies bàsiques en les quals treballarà la nova entitat són el desenvolupament de recerca combinada de les diverses disciplines i d’infraestructures compartides, l’avanç en una estratègia comuna de transferència de coneixement i tecnologia i, per últim, el desplegament d’una oferta conjunta i multidisciplinària de postgrau internacional d’excel·lència. Està previst que la nova institució comenci la seva activitat el pròxim mes de setembre.