M.B. Barcelona | viernes, 14 de noviembre de 2014 h |

El Departament de Salut va presentar el dimecres 13 de novembre el Pla d’Hivern 2014-2015. La principal mesura preventiva que s’està duent a terme és la vacunació contra la grip, a més del reforç dels serveis sanitaris, l’increment de personal assistencial i una campanya informativa sobre l’evolució de la grip.

En aquest sentit, el Pla d’Urgències de Catalunya és l’instrument per fer front a la demanda d’atenció urgent durant l’hivern i s’activa entre l’1 de desembre i el 31 de març. El pla coordina les urgències dels centres d’atenció primària, dels hospitals i dels centres sociosanitaris.

La subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, va dir que aquest hivern s’incrementarà entre 180 i 190 la xifra de llits hospitalaris per fer front a l’augment del nombre de malalts greus de grip i d’altres infeccions respiratòries agudes.

D’altra banda, amb l’objectiu de recollir informació actualitzada sobre el grau d’activitat del virus gripal s’ha activat, des del 29 de setembre i fins al 17 de maig de l’any vinent, el Pla de Vigilància de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Aquest pla recull dades de 59 metges que provenen de dues xarxes de vigilància diferents: 41 centres d’atenció primària i 12 hospitals. El pla ja es va posar en marxa durant l’hivern de 1999-2000. A partir de la temporada gripal 2005-2006, el pla es va integrar en el Sistema de Vigilància de la Grip a Espanya (Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica). Aquesta integració va suposar també la seva incorporació al European Influenza Surveillance Scheme (EISS), i ha contribuït, per tant, a la vigilància integral de la malaltia a Europa.

Campanya informativa

Un altre aspecte que presenta el Pla d’Hivern 2014-2015 és la campanya informativa adreçada a la ciutadania. Aquesta campanya compta amb diverses accions que van des de la col·locació de cartells en els centres de salut passant pel Canal Grip, un canal temàtic on s’explica, setmanalment, l’evolució del virus. Àlex Guarga, director de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut, va explicar que el conjunt de totes les activitats del pla d’hivern (reforç dels serveis sanitaris, increment de personal assistencial i campanya informativa) suposen una despesa de 30 milions d’euros.