Lourdes Feans Barcelona | viernes, 17 de octubre de 2014 h |

L’Agència de Salut Pública ha posat en marxa un Comitè d’Anàlisi i Seguiment del virus de l’Ebola. El comitè, que es va constituir el passat 13 d’octubre, té com a objectiu principal crear un canal d’informació únic per poder enviar missatges “clars” a tots els professionals que poden tractar un possible cas d’Ebola, però sobretot als metges de la primària. “Recollirem experiències i farem que tota la informació arribi fins a l’última persona i sigui coneguda per tothom per igual”, va destacar el secretari de l’Agència de Salut Pública, Antoni Mateu. Tot i ratificar que el risc que es produeixi un diagnòstic positiu continua sent “molt baix”, la coincidència amb l’inici de la temporada de la grip fa témer que es multipliquin les falses alarmes sense fonament, ja que la simptomatologia inicial de totes dues patologies és força similar.

Antoni Mateu va assegurar que no el preocupa la capacitat de reacció del sistema, però sí que els professionals sanitaris hagin de patir una tensió excessiva. Per aquest motiu, es va mostrar partidari que s’apliquin càstigs exemplars a aquells que provoquin alarmes infundades. L’agència vol que el nou comitè, que es reunirà d’entrada un cop per setmana, contribueixi a bastir una bona cooperació entre els actors del sistema.

Els membres del comitè

El comitè està integrat per una vintena de membres, que inclouen, entre d’altres, representants de centres sanitaris de Catalunya (hospitalaris, d’atenció primària i de serveis d’emergències) i responsables del CatSalut, dels col·legis i associacions professionals i de societats científiques i de recerca. També hi participen altres estaments com és el cas dels Mossos d’Esquadra.

Després de la primera reunió del comitè, l’Agència de Salut de Catalunya va publicar una nova versió del protocol d’actuació davant de la detecció de possibles casos d’Ebola. Aquesta versió recull les modificacions per garantir la detecció i el diagnòstic precoç d’un possible cas de malaltia pel virus Ebola a Catalunya amb la finalitat d’adoptar de forma immediata les mesures de control adequades per evitar l’aparició de casos secundaris. L’elaboració d’aquest protocol s’ha fet de forma consensuada en el marc de la xarxa de vigilància epidemiològica estatal, seguint les recomanacions dels organismes internacionals per a l’abordatge d’aquesta malaltia.

Aquest Comitè multidisciplinari està presidit pel secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i coordinat per la subdirectora de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané.