“Administrar la sanitat i gestionar la salut no haurien de ser dues accions contradictòries sinó complementàries”, va expressar el conseller de Salut, Boi Ruiz, en el marc de la seva intervenció en el ‘Fórum Europa. Tribuna Catalunya’. Al llarg de la seva conferència sobre la gestió de la salut i l’administració sanitària, Ruiz va repassar el rol de cada grup d’interès en el sector sanitari, des dels professionals als ciutadans, passant per grups parlamentaris, sindicats i gestors. “La importància és que tots ells convergeixin en un sol punt: el malalt”, va dir.
Ruiz va destacar els punts clau que considera el Govern respecte la salut dels ciutadans i les polítiques sanitàries, que es resumeixen en l’atenció sanitària i la protecció de la salut com a dret universal de tots els ciutadans i com una responsabilitat pública. “La salut és l’eix de les polítiques de Govern”, va dir. En aquest aspecte cal destacar la posada en marxa del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), un instrument que vincula tot el Govern per tal de dur a terme les intervencions sobre els determinants de la salut de la població, que requereixen un abordatge conjunt des de molts sectors socials i de l’Administració. Com a exemples de factors de salut que requereixen intervencions intersectorials, destaquen l’obesitat, les lesions per trànsit, la violència de gènere o el consum de drogues.
Des del punt de vista de professionals i pacients, Ruiz va insistir en què l’apoderament d’ambdós col·lectius és un altre dels punts clau que contempla el Govern en matèria de salut. Pel que fa aquest aspecte, Ruiz va explicar que des del Departament de Salut s’està potenciant “la participació de les associacions de pacients en les polítiques sanitàries” i que “el pacient sigui protagonista actiu” en la gestió de la seva malaltia. Tot això s’aconsegueix mitjançant eines com el Consell Consultiu de Pacients, el Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS) i Cat@Salut La Meva Salut, com a eina per “facilitar l’accés del pacient a les seves dades clíniques”.
El deure de l’eficiència
Boi Ruiz també va fer referència al deure de l’eficiència vers el contribuent, i en aquest punt va destacar la nova acció del Departament de Salut, que pagarà, a partir de l’1 de gener del 2015, fins a un 5 per cent més a l’any als hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de la xarxa Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (Siscat) que siguin “eficients” i compleixin amb els objectius fixats en la Central de Resultats. Ruiz va recordar que tots els centres sanitaris catalans poden ser valorats amb un notable “encara que alguns estiguin més a prop del set o del vuit i altres més a prop del deu”, va afegir.
Pel que fa al conjunt de les professions sanitàries que desenvolupen la seva activitat en el sistema sanitari català, Boi Ruiz va assegurar que “tirarem endavant, en les pròximes setmanes, una ordre de creació del consell de les professions sanitàries perquè ja fa temps que hem de superar el paradigma de la subordinació de les professions i canviar-lo pel nou paradigma interdisciplinari, és a dir, treballar des de les disciplines transversals i no des de les disciplines tancades”.
Boi Ruiz va afirmar en una resposta parlamentària que el Departament de Salut destina una quantitat de 24 milions d’euros a tractar els pacients que pateixen hepatitis C. Des del Departament es calcula que uns 475 pacients es beneficiaran del nou fàrmac que cura l’hepatitis C, però, per tal de poder ser tractats pel sistema públic català, els pacients han de reunir alguns d’aquests tres requisits: estar en la llista d’espera per a un trasplantament, patir recurrències agressives tot i estar trasplantats o tenir risc imminent de descompensació.