Mar Barberà Barcelona | viernes, 24 de abril de 2015 h |

En el marc de les celebracions del centenari de l’Hospital del Mar va tenir lloc, el passat 28 d’abril, una jornada que va posar sobre la taula el debat sobre el model sanitari català. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va destacar que el sistema sanitari català “només és qüestionat perquè respon al conflicte d’interessos polítics”. Ruiz també va reiterar que “no volem que el mercat reguli el sistema sanitari, només diem que s’incorporin al dret públic elements de gestió privada”. Segons el conseller, el model sanitari català és tot un referent a la resta del món. “Des de fora sempre ens preguntem com ho hem aconseguit”, va dir Ruiz.

Per la seva banda, Víctor Lapuente, docent i investigador de l’Institut de Qualitat del Govern de la Universitat de Göteborg, va fer una proposta modernitzadora de la gestió del model sanitari, posant èmfasi en els bons resultats més que no en els procediments. “A diferència d’aquí, els països nòrdics són pragmàtics i van als resultats”, va dir l’expert.

L’IMAS, exemple de gestió sanitària

Josep Maria Via, president del Parc de Salut Mar (Psmar), va moderar la taula rodona posterior: “La importància de la gestió empresarial a la sanitat”, en la qual hi van participar Xavier Trias, alcalde de Barcelona, i Joan Clos, subsecretari general de les Nacions Unides i ex alcalde de la ciutat. Tots dos van repassar la trajectòria del model sanitari a la ciutat de Barcelona i en van destacar la formació de l’Institut Municipal d’Assistència Sanitària (IMAS). Segons Clos, “l’IMAS va ser el primer gran instrument municipal en gestió sanitària que aglutinava formacions polítiques diferents”. Per la seva banda, Trias va parlar de la planificació del finançament sanitari, que és, a parer seu, “la mare dels ous”, i va defensar que aquesta planificació sigui pública. Clos va defensar la gestió “professionalitzada” ja que, segons l’ex alcalde, “la gestió és bona o dolenta, no pública o privada”. I també va demanar una gestió professionalitzada en el sector públic.