j. A. R. Barcelona | viernes, 11 de marzo de 2016 h |

La microbiota respiratòria podria tenir algunes de les claus per comprendre millor l’MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica). Així ho explica Eduard Monsó, del Servei de Pneumologia de la Corporació Sanitària Parc Taulí, que lidera el primer projecte espanyol d’investigació sobre la microbiota respiratòria en pacients amb MPOC. A banda del Parc Taulí, hi participen l’Hospital de Sant Pau, el Clínic de Barcelona, Bellvitge, Germans Trias i Pujol de Badalona, l’Hospital del Mar, l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i el Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Como explica Monsó, la microbiota respiratòria “és tot aquell conjunt de microbis, virus, bacteris… que estan a l’arbre respiratori i que no sempre causen una patologia, sinó que en molts casos tenen una funció protectora”. Per això, l’objectiu de l’esmentat projecte és comprar la microbiota de persones sanes amb pacients amb MPOC.

Menys diversitat en MPOC

“Gràcies a investigacions prèvies, se sap que, en les persones que pateixen MPOC, es perd part de la diversitat de la micriobiota respiratòria”, diu aquest expert. Malgrat aquesta relació, no se sap si la pèrdua de flora és causa o conseqüència de l’MPOC.

Però si se sap, comenta Montoliu, que “en aquests pacients entren més proteobactèries, que inclouen un grup molt ampli de bacteris relacionats amb les infeccions”. L’objectiu final seria “poder modificar la microbiota o alentir d’alguna manera aquests canvis que s’hi produeixen”, comenta Monsó.

Com diu aquest expert, “és important transmetre el missatge que la flora que ens acompanya no sempre és patògena, sinó que pot produir salut”.