Quatre centres catalans faran servir una nova aplicació mòbil (app) específica per a pacients amb trastorns de conducta alimentària (TCA). L’empresa catalana HealthApp ha creat l’aplicació, anomenada Tcapp, juntament amb l’Institut de Trastorns de la conducta Alimentària (ITA), que ha assessorat en el procés clínic. Segons Jordi Cusidó, cofundador de HealthApp, l’aplicació es troba en una fase inicial i, tot i que ja l’han provat unes 800 persones, encara no s’han pogut registrar beneficis clínics traduïts en percentatges però sí que ha tingut una molt bona acollida. “Hem signat un acord amb quatre centres catalans: l’Hospital de Sant Joan de Déu, l’Hospital Clínic, Althaia i l’Hospital Sant Rafael, i també el Servei Murcià de Salut i el Servei Balear de Salut”. L’aplicació és totalment gratuïta pels organismes públics i està destinada a adolescents i adults amb trastorns alimentaris. “Estem treballant en una versió de l’aplicació per a pares i cuidadors d’aquests pacients. Bàsicament és una versió simplificada de l’altre app”, diu Cusidó. L’aplicació està basada en la teràpia cognitiva-conductual. “Ens enfoquem en la teràpia de salut mental tractada en base al model cognitiu-conductual i, més específicament, per al desordre de la conducta alimentaria”, assenyala Cusidó.
Avantatges de l’aplicació
L’aplicació, a mode de joc, consisteix en una sèrie de pantalles interactives amb diferents apartats que busquen saber diàriament què menja el pacient, quines són les seves emocions i què està fent en un moment determinat. Segons Cusidó, aquesta metodologia té un gran benefici per al pacient. “Redueix l’ansietat del pacient perquè fa el registre compulsiu i aquest es queda més tranquil, ja que gran part d’aquesta malaltia ve de l’ansietat”.
Pel que fa als metges, els principals avantatges que obtenen d’aquesta aplicació és que els permet tenir tots els registres dels pacients ordenats en una plataforma web i, per tant, “poden generar informes, poden fer anàlisi d’estadístiques, correlacions, etc. A més, poden interactuar amb el pacient i donar-li consells”, comenta Cusidó. Tcapp està disponible en castellà i també en anglès ja que, segons Cusidó, estan realitzant una prova pilot a Islàndia.