José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 06 de noviembre de 2015 h |

El 98 per cent de fàrmacs que s’intenten desenvolupar per dirigir-los al sistema nerviós central (SNC) es descarten perquè no poden creuar la barrera hematoencefàlica. “Així que un dels grans reptes en el tractament de patologies com el càncer cerebral o l’Alzheimer és dissenyar fàrmacs que siguin capaços de creuar aquesta barrera”, va assenyalar Ernest Giralt, científic de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i catedràtic de la Universitat de Barcelona, durant la conferència “Blood-Brain-Barrier”, organitzada per l’IRB Barcelona.

Una de les opcions és utilitzar llançadores, és a dir, substàncies que creuin la barrera i serveixin com a vehicles per al transport de fàrmacs. En aquesta línia s’investiga amb pèptids, “que són proteïnes petites que travessen bé aquesta protecció”, va dir Giralt. Una de les dificultats és que en la sang hi ha uns enzims (peptidases) que degraden els pèptids ràpidament i impedeixen que aquests tinguin temps d’arribar al SNC.

L’equip de Giralt ha desenvolupat dos tipus de llançadores que en models animals han demostrat la seva capacitat per traspassar la barrera hematoencefàlica. “Una és un pèptid modificat que no és degradat tan ràpidament per les peptidases”, va comentar Giralt. En comptes de persistir uns minuts en la sang, “dura dies, per la qual cosa té temps d’arribar al cervell”, va afegir.

El descobriment més recent en aquesta línia és que l’apamina, una proteïna extreta del verí d’abella, pot ser un altre candidat per convertir-se en un vehicle per a fàrmacs. Com va assenyalar Giralt, “se sabia que aquest verí pot actuar en el sistema nerviós central, per la qual cosa, com és lògic, supera la barrera hematoencefàlica”. El repte, va afegir aquest expert, va ser modificar-ho per eliminar la seva toxicitat. Una vegada aconseguit, els investigadors van comprovar en models animals que aquesta proteïna és un pèptid molt resistent a les proteases, per la qual cosa es degrada amb lentitud.

Càncer cerebral infantil

Una vegada dissenyades llançadores capaces de superar la barrera hematoencefàlica, els investigadors es proposen comprovar si realment es poden unir a aquests vehicles alguns tipus de fàrmacs. Com va explicar Jaume Mora, director de l’àrea científica d’Oncohematologia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, el seu equip ha iniciat una col·laboració amb el grup de Giralt per unir fàrmacs a aquestes llançadores en el tractament del tumor difús i intrínsec de la protuberància. Mora va comentar que aquest tipus de càncer solament es dóna en nens i que “es tracta d’una malaltia cent per cent mortal, ja que fins ara han fracassat tots els tractaments que s’han intentat”. El grup de Mora ha establert un model animal que reprodueix les característiques de la patologia i en el qual estudiaran l’eficàcia de les llançadores peptídiques.