Patronals i sindicats es van tornar a reunir, el passat 6 de maig, per tal d’arribar a un acord sobre el conveni col·lectiu que afecta els treballadors de la xarxa sanitària concertada. L’augment de les tarifes en un 3,6 per cent aprovat pel Consell de Direcció del CatSalut, el passat mes de març, era una de les línies vermelles d’aquesta negociació. La part sindical demana que es reverteixi íntegrament en salaris i, en l’última reunió, la part patronal no ho acabava d’especificar. En aquesta ocasió, però, ambdues parts sembla que coincideixen en aquest punt. Elena de la Campa, subdirectora de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), va destacar com a punt important la “voluntat de la patronal” d’abocar tot l’augment de tarifes a salaris. “Si la part social, la que representa el treballador, considera que és millor així, nosaltres ho farem sense problema”. Tot i que De la Campa va expressar la voluntat, per part de les patronals, d’arribar a un acord, també va advertir que no poden posar-hi més diners. “Ja els hem abocat tots al conveni i podíem no haver-ho fet perquè hem de costejar l’augment de l’IVA, els consums energètics, etc., però volem signar el conveni del sector i ho abocarem tot”, va dir.
Per la seva banda, Xavier Lleonart, vicesecretari general de Metges de Catalunya (MC), destaca com a positiu aquest increment de tarifes tot i que reconeix que, en cap cas, permet assolir el nivell de les condicions salarials de l’any 2008. Lleonart també recorda que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va ordenar que l’ augment de tarifes revertís en salaris. Per tant, “la patronal no està fent res més que acatar allò que va ordenar el conseller”, va dir.
Regulació de jornada i descansos
Un altre aspecte de negociació que s’ha posat sobre la taula és la jornada i els descansos del personal sanitari. Segons MC, aquests aspectes queden fora de la regulació del conveni. “La part empresarial pretén que aquest aspecte es remeti a l’Estatut Marc però nosaltres entenem que, si són personal laboral, la normativa bàsica ha de ser l’Estatut dels Treballadors i ha de regular la mateixa per a tothom”, va dir Lleonart. Per a MC, en cas contrari, “es donaria màniga ampla” a les empreses perquè les jornades de treball siguin més llargues i perquè els descansos es fixin a criteri de les direccions.
Un cop presentades les respectives propostes, el president de la mesa negociadora es va comprometre a redactar una nova proposta de consens amb la finalitat que, en cas que hi hagi possibilitat d’entesa, se signi l’acord de conveni en un termini estimat d’uns deu o quinze dies. Segons Elena de la Campa, el president ha entès que el punt d’acord deu estar proper perquè “no es tracta d‘obrir una nova negociació sinó de fer una proposta mediadora a partir de les nostres”.