NeumologIa/ El grup emergent de l’àrea d’MPOC busca potenciar la recerca

br

c. o. Barcelona | viernes, 21 de junio de 2013 h |

GemEPOC, el grup emergent de l’àrea de MPOC de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), va néixer amb l’objectiu de ser una xarxa de col·laboració per al desenvolupament de projectes de recerca que potenciï el talent de membres joves de Separ i estableixi connexions amb veterans amb els mateixos interessos.

Com explica una de les coordinadores del grup, Myriam Calle, en l’actualitat ja són 18 neumòlegs de tota la geografia espanyola els que treballen en xarxa amb el patrocini d’Almirall.

En la recentment celebrada 46 edició del Congrés Nacional de Separ, a Barcelona, van presentar resultats avançats de l’estudi BBEPOC sobre l’ús de betabloqueants en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i cardiopatia.

Com explica Bernardino Alcázar, un altre dels coordinadors de GemEPOC i actual coordinador de l’àrea d’MPOC de Separ, la sospita que els betabloqueants poguessin generar broncoconstricció en aquests pacients en els que conviuen les dues malalties ha provocat que no es prescriguin, malgrat els beneficis que suposa per a pacients amb cardiopatia isquèmica o disfuncions del ventricle esquerre.

De fet, tal com sospitaven, en aquest estudi que comparava pacients amb MPOC i cardiopatia amb controls sense MPOC però amb criteris clínics per rebre betabloqueantes, s’ha vist que aquests fàrmacs no s’utilitzen tant com s’haguessin d’en en el primer grup, però aquells que els reben de forma constant tenen un factor de protecció respecte a les exacerbacions de la MPOC, i fins i tot respecte a la mortalitat a llarg termini.

Segons indica Luis Puente, un altre dels coordinadors de GemEPOC, el grup va començar fent estudis d’índole epidemiològica, i de fet aquest que acaben de presentar suposa la continuació d’un primer que va determinar l’ús de betabloqueants en una cohorte de gairebé 400 pacients amb MPOC que presenten també insuficiència cardíaca.

No obstant això, com destaca Puente, ara es dirigeixen a “estudis més sofisticats, que han proposat els propis membres”. Són proposades que es discuteixen durant diverses sessions per estudiar la seva viabilitat i decidir el disseny i l’objectiu més adequat.

Un d’ells ha estat sobre risc cardiovascular, sobretot de cardiopatia isquèmica, infart o angina, en pacients amb MPOC. “S’està validant una escala i una tècnica de quantificació mitjançant TAC de les calcificacions”, detalla l’expert.

A més, com afegeix Myriam Calle, recentment, en la Jornada de Recerca de GemEPOC que cada any se celebra al maig, es van presentar tres nous projectes centrats en l’anàlisi de factors pronòstics de l’agudització de MPOC, en la detecció precoç de l’agudització greu i la validació dels valors espiromètrics.

Fortaleses de GemEPOC

Entre els principals potencials d’aquest grup emergent, Puente destaca que està format per professionals amb una gran capacitat de veure pacients i de reclutar-los en estudis, amb representativitat a nivell nacional.

A més, Alcázar puntualitza la importància de concedir recursos necessaris perquè aquells neumòlegs que treballen en hospitals petits o sense labor de recerca puguin desenvolupar-se en aquest aspecte.

Per sol·licitar l’ingrés en el grup és necessari ser soci de Separ i haver finalitzat la formació MIR, a més de demostrar l’interès en la MPOC mitjançant publicacions, participació activa en fòrums o estades a l’estranger, conferències o altres intervencions.