José A. Rodríguez Barcelona | viernes, 18 de diciembre de 2015 h |

Les persones que són obeses tenen pràcticament set vegades més risc de desenvolupar artrosi que les persones amb un pes normal. Així ho han assenyalat experts de diverses societats mèdiques amb motiu del Dia de la Lluita contra l’Obesitat 2015, celebrat el 16 de desembre. Com va explicar Manel Puig, president de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN), “el 22,9 per cent dels espanyols són obesos”. Així mateix, va comentar, “l’associació de l’obesitat amb l’artrosi s’ha observat en les artrosis de maluc o genoll, que són de càrrega, però també en articulacions que no són de càrrega, com les mans”.

L’excés de pes és responsable de danys mecànics i en el cartíleg que causen artrosi en el maluc i el genoll. Pel que fa a la relació de l’excés de pes amb l’artrosis a les mans, Montserrat Romera, membre de la Junta de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER), va explicar que “el teixit adipós segrega adipoquines, unes proteïnes que són proinflamatòries i que són un factor rellevant en la destrucció del cartílag”. Aquestes proteïnes també se secreten en altres malalties reumatològiques, com l’artritis psoriàsica, l’artritis reumatoide o la gota. Així mateix, la prevalença d’obesitat en la població espanyola amb artrosi de genoll és del 38 per cent en les dones i del 28 per cent en els homes. “Probablement, perquè en les dones hi ha valors més elevats de la proteïna leptina, un tipus de adipoquina”, va assenyalar Romera.

Per la seva banda, Alberto Goday, vicepresident de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (Seedo), va posar l’èmfasi en què “una pèrdua moderada de pes, uns 4 o 5 quilos o 2 punts l’IMC, redueix un 50 per cent el risc de osteoartritis. I en les persones que pateixen artrosi es redueix el dolor articular i també es millora la mobilitat”.