Recerca

br

redacció Barcelona | viernes, 30 de agosto de 2013 h |

Els pacients sotmesos a un trasplantament necessiten ara per ara un tractament de per vida que aturi la resposta immunitària generada pel rebuig del seu cos a un organisme estrany.

Fins ara, els fàrmacs que s’utilitzen, la ciclosporina A i el FK506, que inhibeixen la calcineurina, provoquen que s’aturin totes les altres vies que activa aquest enzim provocant nombrosos efectes secundaris.

Però investigadors del grup de recerca en Genètica Molecular Humana de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), liderats per la investigadora Mercè Pérez, han patentat un pèptid que inhibeix la resposta immunitària activada per l’enzim calcineurina que podria servir per desenvolupar nous fàrmacs immunosupressors més específics i amb menys efectes secundaris que els actuals.

Els resultats de l’estudi, que s’ha realitzat en col·laboració amb les Universitats de Barcelona i Autònoma i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), s’han publicat en la revista Mollecular Cell Research i, com indica la investigadora: “Hem patentat aquest pèptid fosforilat que a més del seu potencial com a immunosupressor ens permetrà buscar molècules mimètiques, que facin la mateixa funció però siguin més estables, cosa que ens permetrà poder-les traslladar a la clínica”.

En estudis anteriors, l’equip de Pérez ja havia descrit un pèptid de la família de proteïnes RCAN capaç d’unir-se a la calcineurina i inhibir de forma específica l’activació de la resposta immunitària. Ara, han modificat aquest pèptid i descobert que, quan està fosforilat per la proteïna CK2, augmenta el seu poder immunosupressor.