M. B. Barcelona | viernes, 29 de abril de 2016 h |

L’institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) s’han unit per fer front a l’augment de la incidència del càncer i per millorar l’eficiència en l’assistència i la recerca oncològica. D’aquesta unió neix la Xarxa Oncològica de Catalunya. Una xarxa que, tal com va anunciar el conseller de Salut, Antoni Comín, “pretén fer que Catalunya sigui líder a escala mundial en oncologia”.

La magnitud del càncer és elevada ja que, segons xifres oficials, un de cada dos homes i una de cada dues dones té probabilitat de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida. Tanmateix, la mortalitat per càncer disminueix de forma significativa des de l’any 1993. “En un 1,3 per cent anual en el cas dels homes i en un 2, 1 per cent en el cas de les dones”, va dir Cristina Nadal, directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Funcionament de la xarxa

Es preveu que la nova xarxa oncològica atengui el 60 per cent dels pacients amb càncer. Segons Comín, la xarxa no atendrà el cent per cent dels pacients ja que considera que “el 60 per cent és una proporció justa per tal d’incentivar que altres projectes fora de la xarxa puguin fer diferents aportacions”. L’acord engloba l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Arnau de Vilanova de Lleida. Josep Tabernero, director clínic d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, liderarà aquesta nova xarxa basada en un model d’atenció que pretén ser “integral, multidisciplinari i, sobretot, centrat en el pacient”. El nou model millorarà la gestió del coneixemnt gràcies a la col·laboració entre diferents centres. Pel que fa als professionals, Comín va destacar que aquest acord implicarà més participació i apoderament. “Tindran accés a millors pràctiques clíniques i podran treballar amb tractaments més innovadors”.