El paper que exerceix el professional mèdic ha canviat al llarg dels anys, ja que s’ha passat d’un model on el metge tenia un paper més paternalista i l’usuari exercia de pacient passiu a establir una relació metge-pacient més activa, una relació en la qual es busca que el pacient tingui un paper central. Per aquest motiu, el Departament de Salut ha posat una nova eina a l’abast del pacient que es diu “Decisions Compartides” i que vol facilitar precisament la presa de decisions en salut compartides entre metge i pacient.
Aquest nou projecte va ser presentat el passat 16 de juliol per la secretària general de Salut, Roser Fernández, acompanyada del Director de l’AQuAS, Josep Maria Argimon, i del president del Consell d’Administració de l’AQuAS, Antoni Trilla. El projecte forma part d’un pla per impulsar la participació dels pacients en el desplegament de les polítiques sanitàries. Un projecte que el Govern ha encomanat al Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.
Un espai de coneixement pel pacient
La nova eina és un canal temàtic a la xarxa on hi ha disponible informació, instruments de decisió, testimonis i respostes a preguntes freqüents, en aquest cas, sobre dues malalties: el càncer de pròstata i la malaltia renal crònica avançada. Es pretén que, progressivament, el lloc web es vagi ampliant amb continguts relacionats amb altres malalties. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va clausurar l’acte de presentació del projecte i va justificar la creació d’aquesta nova eina en un context de canvi social on el pacient cada cop està més informat però, a vegades, va dir, “consulta amb el Doctor Google i això ens preocupa perquè no sempre aquesta informació és de garanties”. Ruiz va posar de manifest que amb la creació d’aquesta nova eina “busquem un espai on la informació tingui la garantia avalada per la sanitat pública, amb dos protagonistes importants, els metges i els pacients, que han col·laborat, fet que dóna una garantia de qualitat i de seguretat”. Per la seva banda, Argimon va remarcar que, en cap cas, “aquesta és una eina perquè el pacient s’automediqui”. L’espai pretén permetre, va dir, «que el pacient expressi allò que se li ha oblidat en la consulta i que quan entri en el seu entorn familiar, més tranquil, pugui expressar-ho per escrit”.