Lourdes Feans Barcelona | viernes, 26 de septiembre de 2014 h |

Metges de Catalunya convoca per segona vegada els metges a una nova assemblea de forma simultània a tots els centres de la xarxa sanitària concertada (XHUP). Les assemblees, que tindran lloc el pròxim 1 d’octubre als centres en què el sindicat té representació, és a dir, més del 80 per cent de la xarxa formada per 56 hospitals i 70 CAP concertats, abordaran les perspectives de futur davant la reobertura de negociacions amb les patronals per intentar establir un nou conveni col·lectiu per al conjunt de centres sanitaris concertats, així com la situació general del sector.

El sindicat ha elaborat una sèrie de propostes en relació a les condicions laborals dels facultatius davant el venciment, el proper 31 de desembre de 2014, del conveni dels centres sòcio-sanitaris i de la major part de pactes que es van subscriure als hospitals d’aguts i centres d’atenció primària concertats. Segons Xavier Lleonart, vicesecretari general de Metges de Catalunya, “aquests acords es van signar sota la pressió de les patronals del sector, que consideraven que el decaïment que va establir la reforma laboral del 2012 del conveni (en ultra activitat des del 2009) deixava desregulades les condicions laborals dels treballadors, tesi que va desestimar una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”.

Per Lleonart, “ens trobem davant una sanitat infrafinançada, en la que els professionals han patit retallades d’entre un 24 i un 28 per cent del sou des del 2010”. El vicesecretari del sindicat presagia que “mentre sembla que l’economia torna a activar-se i la majoria de grans convenis que s’estan signant són a l’alça, les patronals sanitàries voldran seguir mantenint les retallades aplicades fins ara en les condicions laborals dels treballadors”. En l’assemblea, MC també explicarà l’estat del conflicte jurídic obert pel preu de les hores de guàrdia de presència física, així com de la resta de processos judicials en què es troba implicat el sindicat.

Aquesta és la segona assemblea d’aquestes característiques que convoca el sindicat mèdic, després de la que es va realitzar el passat maig de 2013, que va aplegar 40 assemblees simultànies.

L’organització espera que aquesta nova convocatòria torni a comptar amb la participació majoritària dels metges de la XHUP perquè “caldrà prendre decisions des del consens”. Segons el vicesecretari del sindicat, “organitzem aquesta convocatòria perquè pensem que la sanitat no se’n sortirà si els facultatius no participen en la cerca de solucions, ja que la situació és molt delicada”. Lleonart augura un final d’any “frenètic” pel que fa a la negociació col·lectiva en l’àmbit sanitari.