josé a. rodríguez Barcelona | viernes, 30 de octubre de 2015 h |

Un estudi multicèntric espanyol dirigit per Antoni Castells, cap de l’Institut de Malalties Digestives i Metabòliques (ICMDM) de l’Hospital Clínic de Barcelona, demostra que, en els pacients que pateixen poliposi de còlon, quan els pòlips estan situats sobretot al colon dret, hi ha més risc que la patologia evolucioni a càncer de còlon.

Com va explicar Castells durant el Congrés Europeu de Gastroenterologia, celebrat a Barcelona, la poliposi de colon és una malaltia rara, que es caracteritza per la presència de molts pòlips al còlon. “Moltes vegades, s’opera a aquests pacients per evitar que els pòlips evolucionin a un càncer”, comenta castells. Però, com apunta aquest expert, “és necessari identificar amb més precisió quan cal operar realment, ja que aquesta cirurgia és complicada. Implica treure el colon, no es pot fer a qualsevol centre, i té els seus riscos”. S’estima que aproximadament el 20-25 per cent dels pacients acabaran patint un càncer de còlon.

Mida i localització

Per això, en aquesta investigació s’ha estudiat les característiques dels pacients que presenten la poliposi de còlon. Les principals conclusions és que la mida dels pòlips i la seva localització s’associen a un major o menor risc de patir càncer. Més concretament, “com més gran són els pòlips, i més n’hi hagi de situats al còlon dret, més risc de càncer”, explica Castells. Els investigadors no saben perquè la localització està relacionada amb el risc de patir càncer. “Probablement hi ha mecanismes moleculars que ho expliquen, però el nostre estudi no estava dissenyat per esbrinar les causes”, comenta Castells.

D’altra banda, pel que fa als programes de cribratge de càncer de còlon, Castells ha realitzat un estudi sobre la taxa de detecció d’adenomes en els programes de cribratge en els que la primer es fa un test de sang en femta i després es realitza una colonoscòpia. “En els programes en què es fa directament la colonoscòpia, la taxa ha de ser del 20-25 per cent per considerar que l’endoescopista té el grau d’expertesa necessari”, explica Castells. Després de realitzar un estudi amb 30.000 pacients a tota Espanya, “la taxa de detecció d’adenomes en els programes de sang en femta més colonoscòpia ha de ser del 40-45 per cent”, diu Castells. D’aquesta manera, explica l’expert, es redueix al mínim la probabilitat que el pacient acabi desenvolupant un “càncer d’interval, és a dir, provocat per lesions que han passat desapercebudes”.