br
En l’actualitat, només un 8 per cent de professionals sanitaris i un 7 per cent de pacients utilitzen els sistemes de gestió remota de pacients (GRP), si bé fins a un 85 i un 70 per cent, respectivament, estaria disposat a usar-ho si tinguessin l’opció. Així conclou, almenys, el primer estudi realitzat a Espanya que recull la percepció sobre l’ús de la telemedicina de gairebé 1.800 persones: 1.006 pacients crònics amb hipertensió, diabetis, cardiopaties o MPOC, i 758 professionals de la salut del sector públic i privat (infermers, especialistes i metges d’atenció primària).
Realitzat per l’escola de negocis IESE i Telefónica, revela un coneixement molt baix del sistema de GRP, doncs, com va explicar Elena Reutskaja, professora de l’IESE, només un 30 per cent dels pacients coneix exactament en què consisteix aquesta tecnologia, i el que és més sorprenent, el percentatge de metges que coneix el seu significat és encara menor (25 per cent).
Quant als beneficis percebuts, nou de cada deu professionals creuen que la GRP millora la qualitat de l’atenció, doncs promou que els pacients cuidin de la seva pròpia salut, ajuda a gestionar les afeccions dels pacients de manera més efectiva i redueix el nombre de visites rutinàries a l’hospital. Per la seva banda, el 67 per cent dels pacients coincideix amb l’opinió dels professionals i creu que pot estalviar-los temps en desplaçaments a l’hospital.
No obstant això, també són varis els obstacles i les preocupacions percebudes. La principal, per un 80 per cent del personal sanitari, és la limitada formació tecnològica, així com la falta d’accés a la tecnologia per part dels pacients.
Mentre, al voltant del 55 per cent dels pacients tem perdre el contacte personal amb el professional mèdic, i a més del 45 per cent li preocupa que s’imposi l’ús de la telemedicina per reduir costos. La falta de coneixement i la confiança en la tecnologia és un altre factor limitant.
Davant aquests resultats “es podran millorar i reforçar les experiències que hi ha actualment en marxa”, segons va valorar Jaume Raventós, director de eHealth de Telefónica Espanya, amb àmplia experiència anterior com a gestor hospitalari en la sanitat catalana.
En concret, per a la introducció de la telemedicina de forma eficaç en el moment actual, va remarcar que reforçar la línia de la formació és una de les recomanacions que s’extreuen d’aquest treball, proporcionant una informació “clara, transparent i oportuna” sobre el sistema, i oferint garanties als pacients.
A més, els experts van assenyalar la necessitat d’una campanya informativa provinent d’una font d’informació fiable, com el Ministeri de Sanitat.
Quant a la introducció de la tecnologia, Raventós puntualitza que l’objectiu és que entri en la cartera de serveis del SNS, en el cas d’hospitals públics, com ja ocorre a l’Hospital del Mar, que duen a terme el projecte ICOR en pacients amb insuficiència cardíaca, i que entre 2010 i 2012 ja va implicar a 200 pacients (100 utilitzaven GPR i 100 servien de grup control). En aquest estudi pilot s’observa que la telemedicia permet reduir fins a un 60 per cent les urgències i un 40 per cent el nombre d’ingressos.
Ara bé, per avançar en la implementació de la telemedicina en la sanitat espanyola, els experts van subratllar la necessària implicació de les administracions i de tots els agents del sector sanitari, així com una perspectiva basada en el cost-efectivitat a llarg termini.