GM Barcelona | viernes, 11 de diciembre de 2015 h |

El receptor CB1 té un paper crucial en la conducta adictiva. A més, se sap que està involucrat en molts processos de comportament i que per això és una possible diana per tractar diverses malalties mentals i neurològiques. Ara, un equip d’investigadors de la Universitat Pompeu Fabra han estudiat les diferències en els efectes que la cocaïna exerceix sobre els processos d’aprenentatge associatiu i la sensibilitat a la cocaïna segons la localització d’aquest receptor a neurones glutamatèrgiques o gabaèrgiques, respectivament.

Els resultats d’aquesta investigació en la que participa el grup de Neurofarmacologia del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (Dcexs) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), apareixen en un article publicat a la revista Neuropsychopharmacology.

Les neurones glutamatèrgiques són aquelles que produeixen el neurotransmissor excitador glutamat, mentre que les neurones gabaèrgiques sintetitzen el neurotransmissor inhibidor GABA. Mitjançant enginyeria genètica, els científics han eliminat el receptor CB1 de neurones glutamatèrgiques o gabaèriguqes de ratolins, i han observat el seu fenotip durant l’autoadministració de cocaïna.

Control diferencial

Després de diversos experiments de comportament, els experts conclouen que el receptor CB1 exerceix un control diferencial sobre el consum de cocaïna segons estigui localitzat a neurones glutamatèrgiques o gabaèrgiques. Per exemple, els ratolins que no tenien el receptor CB1 a neurones gabaèrgiques necessitaven menys dosi de cocaïna per obtenir la mateixa sensació plaent que els ratolins normals: eren més sensibles a aquest efecte.

D’aquesta manera, els receptors CB1 localitzats a neurones gabaèrgiques controlen la sensibilitat als efectes de la cocaïna, mentre que han observat que els receptors CB1 localitzats a les neurones glutamatèrgiques s’encarreguen dels aspectes relacionats amb la cerca de cocaïna mitjançant la regulació dels processos d’aprenentatge associatiu. Aquests resultats condueixen a pensar que la susceptibilitat a l’addicció a la cocaïna pot estar influïda pel control diferencial dels receptors CB1 a les neurones glutamatèrgiques i gabaèrgiques.