El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha portat 31 empreses de la xarxa sanitària concertada (Siscat) davant el Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) per reclamar que en la nòmina de vacances s’incloguin tots els conceptes salarials que s’abonen en la resta de mesos de l’any.
Concretament, el sindicat demana que els professionals mèdics, en la remuneració de les seves vacances, percebin l’import corresponent al complement d’atenció continuada, la mitjana de les guàrdies treballades durant l’any, tant de presència física com de localització, el complement de dissabte, el complement de diumenges i festius, el complement de nocturnitat, el complement de cap de guàrdia i el complement personal transitori i absorbible (CPTA). A més, també reclamen la retribució variable per compliment d’objectius (DPO), tot i que, segons Jordi Cruz, president de MC, “les DPOs en molts centres són ciència ficció”. D’altra banda, segons Cruz no és la primera vegada que es planteja aquest tema. “Sempre s’havia reclamat perquè quan arribava la nòmina de vacances, les guàrdies i el complement d’atenció continuada es deixaven de percebre. Amb els diferents convenis s’anaven absorbint aquests complements fins que van acabar desapareixent”.
Sentències favorables
El sindicat destaca que, tant la normativa europea com l’estatal, assenyalen que en la nòmina de vacances s’incloguin tots els conceptes salarials que s’abonen en la resta de mesos de l’any. “No pot ser que un conveni vagi en contra de normatives europees”, va dir Cruz referint-se, per exemple, al Conveni 132 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) que en el seu article 7 diu que “tota persona que faci vacances de conformitat amb les disposicions d’aquest Conveni haurà de percebre, pel període sencer d’aquestes vacances, almenys la seva remuneració normal o mitjana calculada en la forma que determini en cada país l’autoritat competent o l’organisme apropiat”. A més, MC remarca que els òrgans jurisdiccionals espanyols també han arribat a la mateixa conclusió.
Tot i que en qualsevol procediment judicial s’ha de passar pel Tribunal Laboral per intentar conciliar, Cruz es va mostrar escèptic amb aquest organisme. “No tinc cap esperança amb el TLC, l’experiència em diu que mai hem solucionat res allí”. Finalment, si no s’arriba a una conciliació en el TLC, Cruz va advertir que “haurem de presentar una demanda judicial a la sala de lo civil”.