Aquest 1 de juliol entraran en vigor les tarifes planes del Servei Català de Salut (Catsalut) amb diferents amenaces de recursos en els tribunals com a teló de fons. La Generalitat es trobava la setmana passada centrada en la posada a punt dels últims detalls informàtics del sistema per “fer possible la facturació”, segons ha explicat el gerent de Farmàcia i del Medicament, Toni Gilabert.
Mentrestant, Partit Popular (PP) i Partit Socialista Català (PSC) es mantenen a l’expectativa. Ambdues formacions no descarten la possibilitat de presentar en un futur recursos d’inconstitucionalitat amb l’objectiu de frenar la implantació de la mesura. “Ara com ara no ens ho hem plantejat, però això no significa que no ho farem”, subratlla la portaveu de Salut del PP català, Eva García. En una disjuntiva semblant es troba el PSC. “De moment no, encara que tenim molts dubtes”, destaca la portaveu socialista, Nuria Segú.
Manca de debat parlamentari
Una de les causes del malestar de les portaveus de PP i PSC ha estat la falta de debat parlamentari sobre la implantació d’aquesta mesura. Segú i García lamenten que només hagin rebut informació per part de tercers i no de la Generalitat de Catalunya. Ambdues formacions han remès preguntes parlamentàries amb l’objectiu de conèixer les implicacions que tindrà sobre els pacients l’estalvi econòmic previst.
Malgrat les acusacions dels partits polítics a la Generalitat d’implantar mesures economicistes, Gilabert insisteix que la decisió no respon a aquest objectiu. “Les tarifes no són una mesura d’estalvi, sinó una forma d’avançar conjuntament amb els hospitals en la millora de la gestió clínica i l’eficiència sanitària en la cerca d’optimitzar els resultats en salut”, subratlla.
De fet, el gerent de Farmàcia i del Medicament de Catsalut reitera que la introducció d’aquests nous preus no implicarà una reducció del pressupost farmacològic pel que fa a 2013.
Les crítiques tant de PP com de PSC se centren a més en la ruptura de les regles de la prestació farmacèutica i el risc a llarg termini per a la recerca, el desenvolupament i la innovació. García adverteix que les tarifes planes trenquen amb “l’equitat i poden comportar greus implicacions per als pacients” .
Els dubtes dels partits polítics es reprodueixen també en els metges, encara que aquests posen l’accent principalment que les tarifes fixades per als tractaments no recullen la realitat del mercat. El problema no és tant el sistema escollit. “A la Societat Espanyola de Reumatologia (SER) ens sembla bé aquest model de gestió, però el preu ha de ser realista”, explica el seu president, José Vicente Moreno.
El cost fixat per als tractaments reumatològics ha quedat en al voltant de 740 euros, quan la mitjana actual pot ascendir entorn dels 900 euros. “Seguim sense saber com han arribat a aquesta conclusió”, lamenta Moreno, qui insisteix que ni la seva societat ni els especialistes catalans han estat consultats. El president de la SER considera que no s’han mesurat aspectes com l’estalvi a llarg termini que generen en el sistema els fàrmacs biològics. “Aquest tipus de medicaments produeixen un estalvi grandíssim a la sanitat pública, ja pràcticament no hi ha pròtesi de maluc ni de genoll”.
Tampoc qüestiona la introducció de mesures d’eficiència la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD). “Tot increment de l’eficiència lligat a un ajust dels preus és benvinguda sempre que es mantingui l’equitat en l’accés i no limiti les possibilitats d’introducció d’innovacions terapèutiques que ofereixin un valor en salut addicional sobre els estàndards previs”, van expressar fonts de la SEPD.
Obstacles per Farmaindustria
Però l’amenaça d’un recurs no només procedeix dels grups polítics. La patronal farmacèutica Farmaindustria té en l’actualitat al seu departament jurídic treballant en aquesta possibilitat. El problema és que el procediment escollit dificulta l’actuació de la indústria farmacèutica de cara als tribunals. “És complicat que Farmaindustria pugui presentar algun tipus d’actuació jurídica enfront d’un acord entre un assegurador de l’assistència, que la seva responsabilitat és assegurar als pacients enfront del risc de la malaltia, i el proveïdors sanitari”, subratllen fonts de l’associació.
De moment, la indústria farmacèutica sol·licitarà una vegada més aquest dilluns la retirada d’aquesta iniciativa. Per a això, aprofitarà la reunió prevista per a aquest dilluns dia 30, un dia abans que entrin en vigor les tarifes, amb el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz.
Les mateixes fonts insisteixen que “no només es tracta del preu, sinó del procediment que s’estableix” i en els riscos que pugui suposar als pacients.
PP i PSC destaquen que la mesura suposa una ruptura amb les regles de la prestació farmacèutica
El procediment escollit per Catsalut dificulta l’actuació de Farmaindustria davant els tribunals