J. A. R. Barcelona | viernes, 08 de julio de 2016 h |

“La Unitat de Simulació de la Universitat Internacional de Catalunya és una excel·lent eina perquè els estudiants i els professionals es formin de la millor manera”, explica Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la universitat.

Aquesta unitat és una planta de mil metres quadrats, situada al mateix edifici de la facultat de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), en la qual s’inclouen una aula de docència, dos consultoris d’atenció primària, dues zones d’hospitalització (16 boxes), un quiròfan (4 boxes), una unitat de vigilància intensiva (4 boxes) i tres sales polivalents amb capacitat per a 40 persones. La unitat també compta amb simuladors humans de valoració, simuladors d’habilitats clíniques i equipament per a activitats procedimentals. “Tot això pensat perquè estudiants i professionals sentin que estan en un entorn el més real possible”, assenyala Balaguer. A més, com explica el degà de la UIC, aquesta unitat “possibilita que estudiants de medicina i d’infermeria realitzin pràctiques conjuntes, un fet no tan senzill d’aconseguir en altres centres”.

En aquests nous espais es treballen els procediments clínics, capacitats pràctiques de presa de decisions i aptituds de comunicació necessàries per a una relació òptima entre el metge o infermer i el pacient amb ètica professional.

Balaguer emfatitza que la unitat la utilitzen tant estudiants com professionals ja en actiu. Per exemple, és útil per assajar nous protocols per atendre de forma més ràpida i eficaç els pacients que han sofert un ictus. “I també venen professionals a formar-se en gastroscòpies o a realitzar trainings de reanimació cardiopulmonar”, comenta.

Gràcies en bona part a la Unitat de Simulació, la UIC està potenciant la recerca en educació mèdica. “Es tracta de millorar en l’aprenentatge dels coneixements mèdics, si és millor començar amb la teoria, per exemple, i en aquest sentit la unitat és una eina molt interessant per aprendre”, comenta Balaguer.

Sinergies amb l’HUGC

Entre les línies estratègiques de la facultat de Medicina de la UIC, Balaguer destaca que seguiran reforçant les sinergies amb l’Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), amb el qual comparteixen edifici i espais comuns. “Encara que col·laborem des de fa temps, és des de fa un any que l’hospital ha adquirit la categoria d’universitari”, assenyala el degà.

Una sinergia que, en opinió de Balaguer, permet augmentar tant el nivell dels professionals i, per tant, de l’assistència, com el dels alumnes. Cal recordar que, aquest any, la UIC ha estat l’únic centre que ha aconseguit que el cent per cent dels seus alumnes que s’han presentat a l’examen MIR superin la nota de tall del mateix. “Els hi demanem que s’esforcin als estudis, però no amb l’obsessió que passin la nota de tall, sinó perquè es converteixin en els millors professionals”, assenyala Balaguer.

En aquest sentit, el degà considera que és necessari formar “professionals sanitaris amb cap i cor”. És a dir, futurs metges o infermers que sàpiguen atendre el pacient en la seva globalitat, sense oblidar la part més humana. “Per això, els formem perquè disposin d’una bona capacitat crítica i perquè tinguin nocions de gestió, tant a nivell micro com a nivell macro”, afegeix.