VIH/SIDA/ITS/ Segons les dades de l’Informe Sives de l’any 2012

br

| viernes, 26 de abril de 2013 h |

El nombre de noves infeccions per VIH es manté estable a Catalunya, entre 600 i 700 a l’any, és a dir, una taxa de 8,5 per 100.000 persones, lleugerament superior a la taxa mitjana europea, on aquesta xifra és de 7,2, segons dades de l’Informe biennal del Sistema integrat de vigilància epidemiològica de la sida/VIH/ITS de Catalunya de l’any 2012.

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu; la subdirectora de Vigilància Epidemiològica, Mireia Jané, i el director del Centre d’Estudis Epidemiològics de la Sida a Catalunya, Jordi Casabona, van comentar que s’estima que gairebé la meitat (48 per cent) de les noves infeccions ocorren entre els 15 i 30 anys, principalment entre homes (78 per cent). En concret, la infecció pel VIH continua augmentant entre els homes que tenen sexe amb homes (HSH), 39 per cent, i del total de diagnòstics, un 46 per cent són persones immigrades.

Per poblacions clau, l’informe assenyala que la prevalença de VIH continua sent elevada en els usuaris de drogues per via parenteral (UDVP) i els HSH (33,2 i 20,4 per cent, respectivament).

Tot i la disminució de la prevalença del VIH en la població penitenciària durant els darrers anys, encara es manté entre les més altes d’Europa (superior al 10 per cent).

Actualment, al voltant del 52 per cent dels 33.000 catalans infectats pel VIH mantenen una càrrega viral elevada perquè desconeixen que estan contagiats, perquè no han acudit al sistema sanitari o perquè no segueixen el tractament *antirretroviral indicat, la qual cosa representa que més de 16.000 persones poden seguir propagant el virus amb facilitat.

Els experts estimen entre 30.000 i 36.000 les persones infectades per VIH a Catalunya, una xifra que en 2017 se situarà entre les 31.700 i les 37.700, i encara que la millora dels tractaments ha aconseguit reduir la mortalitat, l’esperança de vida d’aquests malalts segueix sent 14 anys inferior a la mitjana.

Durant la presentació, Mateu ha destacat que Catalunya ha estat la primera comunitat d’Espanya que ha presentat l’anomenada “cascada de serveis”, un model proposat per les agències internacionals per monitoritzar l’accés al diagnòstic i al tractament del VIH.

Quant a les xifres de les ITS, Casabona va afirmar que “no són tan bones com les del VIH”, atès que s’ha detectat un repunt de malalties com la sífilis, herpes, gonococ i clamídia, especialment entre joves.