PNEUMOLOGIA/ El 20 de novembre es va celebrar el Dia Mundial de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)

br

redacció Barcelona | viernes, 22 de noviembre de 2013 h |

Símptomes com la dispnea, la tos crònica o una mucositat excessiva, característics de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), dificulten la vida de 64 milions de pacients a tot el món, dos milions a Espanya.

De fet, un estudi realitzat amb una mostra d’1.778 pacients destaca que gairebé vuit de cada deu pacients pateixen molèsties durant el dia i la nit com a conseqüència de la MPOC.

Un problema el de les molèsties nocturnes que, segons les dades recollides en una altra recerca, provoca que aquests pacients tinguin una pitjor qualitat del somni i un nivell més elevat d’ansietat i/o depressió.

I, tenint en compte que aquestes molèsties nocturnes les pateixen fins a un 67 per cent dels pacients amb MPOC i que es creu que aquesta xifra és inferior a la real, és fàcil comprendre el perquè de l’èmfasi dels experts, durant la celebració el passat 20 de novembre del Dia Mundial d’aquesta patologia, en l’alleujament dels símptomes durant les 24 hores.

Però tampoc el matí representa cap alleujament per a aquests pacients. Segons un altre estudi amb 803 pacients, aproximadament un 50 per cent d’ells experimenta falta d’alè, expulsió de flegmes i tos persistent i/o recurrent immediatament després d’aixecar-se tots o gairebé tots els dies. Aquest mateix estudi revela també que el 37 per cent dels pacients amb MPOC i fins al 50 per cent d’aquells amb una versió greu de la malaltia es desperten de matinada per culpa dels seus símptomes almenys tres vegades a la setmana.

De tot això Àlvar Agustí, director de l’Institut Clínic del Tórax de l’Hospital Clínic de Barcelona, conclou que “queda clar que els símptomes de MPOC poden tenir un efecte devastador en el benestar i en la qualitat de vida del pacient”.

Per aquest motiu la recerca se centri ara en tractaments capaços de reduir els símptomes de la MPOC durant el dia i la nit, per a una millor qualitat de vida del pacient durant les 24 hores.