Oncologia/ L’estudi s’ha realitzat amb 441.211 participants

br

redacció Barcelona | viernes, 31 de mayo de 2013 h |

El 36 per cent dels tumors relacionats amb el consum de tabac estan directament provocats per aquest hàbit, el que suposa del 20 per cent del total de tumors.

Així conclou un treball, emmarcat en el projecte europeu EPIC, liderat per Antonio Agut, de la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), que s’ha publicat a la revista Journal of Clinical Oncology.

El tabac està darrere del 80 per cent de tumors de pulmó i laringe i d’entre el 20 i el 50 per cent de la resta de tumors respiratoris, digestius i del tracte urinari.

En l’estudi es va dur a terme un seguiment de 441.211 persones durant una mitjana d’11 anys. D’ells, 14.563 van desenvolupar un tumor relacionat amb el tabac.

Encara que la vinculació de càncer i tabac és molt coneguda des dels anys 50, aquest treball determina per primera vegada quin percentatge és responsabilitat directa del consum de tabac.

Es va comparar el nombre de casos entre els fumadors o exfumadors i entre els que no havien fumat mai, sense comptar amb els ocasionals.

Per darrere de laringe i pulmó, en l’estudi figuren com a tumors causats pel tabac el 50 per cent de tracte urinari inferior i orofaringe; esòfag (35%), cavitat oral (33%), fetge (25%), estómac (21%), nasofaringe (17%), còlon i recte, ovari i coll d’úter (14%), pàncrees i leucèmia mieloide (13%), nas i sinus (11%) i ronyó (8%).