Ginecologia

br

redacció Barcelona | viernes, 06 de septiembre de 2013 h |

El servei de Ginecologia de l’Hospital del Mar ha portat a terme un estudi pilot que ha demostrat per primera vegada que és possible realitzar el tractament dels miomes submucosos profunds sense necessitat d’entrar a quiròfan.

El procediment desenvolupat a l’Hospital del Mar, i que s’ha publicat a la revista European Journal of Obstetrics & Gynecology and ReproductiveBiology, consta en una primera visita d’una ecografia transvaginal per a obtenir informació sobre les característiques del mioma, la incisió de la mucosa endometrial i de la pseudocàpsula que cobreix el mioma, i l’obtenció de teixit de mostreig per al diagnòstic histològic.

Quatre setmanes més tard, es realitza la segona visita on es porta a terme l’escissió del mioma a través de l’histeroscòpi mitjançant un làser de díode o per instrumentació mecànica. Quan el mioma és massa gran, es deixa lliure a la cavitat uterina ja sense vascularització i es realitza una revisió per ultrasons dos mesos més tard per confirmar l’absència de restes de mioma.

Aquest estudi pilot ha comptat amb la participació de 43 dones, amb una edat mitjana de 36,7 anys, que havien acudit a la consulta per sagnats menstruals abundants o infertilitat.

La tècnica d’extracció dels miomes en dos passos va ser exitosa en un 79 per cent de les pacients, i en un 21 per cent, dels casos es van alliberar els miomes a la cavitat uterina ja que la seva mida no permetia la seva extracció, controlant-se ecogràficament la seva total desaparició als dos mesos.

Sergio Haimovich, metge adjunt del servei de Ginecologia de l’Hospital del Mar i creador de la nova tècnica, explica que l’èxit ve determinat per la mida (fins a 3 centímetres de diàmetre) i la localització del mioma (situats a la part anterior o parets posteriors).