Psiquiatria/ Publicat a Journal of Affective Disorders

br

| viernes, 05 de abril de 2013 h |

Els investigadors del Programa de Trastorn Bipolar de l’Idibaps– Hospital Clínic han publicat recentment a la revista Journal of Affective Disorders una anàlisi dimensional de l’estructura dels episodis bipolars, amb l’objectiu de deconstruir en diferents factors els episodis mixtos.

Isabella Pacchiarotti és la primera autora de l’article en el qual també participen els doctors Eduard Vieta i Francesc Colom.

En aquest treball es va sotmetre a una avaluació estandarditzada a 187 pacients consecutius amb trastorn bipolar I hospitalitzats a l’Hospital Clínic de Barcelona per episodis afectius aguts depressius, maníacs o mixtos. L’anàlisi de les dades va revelar cinc factors significatius corresponents a “psicosi”, “mania eufòrica”, “mixicitat”, “disfòria” i “depressió inhibida”. Així doncs, l’estructura dimensional d’un episodi agut de qualsevol tipus és pentafactorial. Cada factor representa una dimensió clínica d’un conjunt de símptomes que poden estar presents en diferents episodis d’estat d’ànim del trastorn bipolar.

L’objectiu de l’enfocament dimensional per al trastorn bipolar no és simplement descriptiu, sinó que persegueix la millora del seu tractament i de l’evolució del pacient.

De fet, els nous resultats haurien de sotmetre de nou a examen els criteris diagnòstics proposats en el DSM-5 per l’especificador de característiques mixtes.

El DSM-5 és una nova versió del manual de referència per al diagnòstic psiquiàtric, la primera actualització important en 19 anys de la guia estàndard de referència per al diagnòstic de les malalties mentals.