Establir el pronòstic de la malaltia inflamatòria intestinal (EII) en el mateix moment del diagnòstic és un dels reptes que es persegueixen per controlar aquestes malalties cròniques que minen la qualitat de vida del pacient en edats cada vegada més joves.
En el context del Dia Mundial d’aquestes patologies, que se celebra el 19 de maig, el president del Grup Español de Treball de Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (Geteccu), Eugeni Domènech, comenta que s’està treballant en marcadors d’evolució que permetin predir què pacients van a necessitar una estratègia de tractament més agressiva, si bé en l’actualitat els estudis són molt inicials.
Domènech, que també és el cap de la Unitat d’EII a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, destaca l’ús del biomarcador calprotectina com un dels avanços importants en el maneig d’aquestes patologies, especialment en l’edat pediàtrica, ja que les colonoscopies requereixen anestèsia general en nens. El mesurament d’aquest marcador d’inflamació en l’intestí pot evitar proves invasives innecessàries en cas de presentar-se en nivells normals.
Des del Germans Trias han realitzat, en col·laboració amb l’Hospital de Sant Pau, un estudi de calprotectina en pacients amb Crohn ja operats que demostra que els nivells d’aquesta proteïna en femta es correlacionaven amb la presència de lesions intestinals per endoscòpia. El pas següent serà un estudi prospectiu que valori si és adequat fer cribatge de colonoscopies per calprotectina o fer-ho de forma rutinària com fins ara. A més, en Geteccu treballen amb un test ràpid de calprotectina en casos amb colitis ulcerosa en remissió, que el pacient pot realitzar a la seva pròpia casa i serveix per predir nous brots.
No obstant això, l’objectiu actual és aconseguir una remissió total dels símptomes i de la inflamació, i no conformar-se amb una baixa qualitat de vida, com reclama Ildefons Pérez, president de la Confederació d’Associacions de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU Espanya).