Amb polítiques com la Llei de Barris, la rehabilitació d’habitatges o els serveis públics de cura de les persones s’obtenen millores considerables en la seva salut i es redueix la desigualtat social. Així ho ha demostrat el projecte Shopie, un projecte coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha aplegat 14 institucions de 9 països. Aquest projecte pretén implicar la societat en la identificació de polítiques eficaces per reduir desigualtats. Durant el període comprès entre 2011 i 2015, el projecte, finançat per la Unió Europea (UE), ha treballat per avaluar els efectes en les desigualtats socials en salut de polítiques concretes a nivell local, nacional i europeu i ho ha fet col·laborant amb organitzacions com Cáritas o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).
Intervenció local
Un clar exemple dels efectes que les polítiques d’habitatge tenen sobre la salut de les persones és el que s’ha fet a Barcelona, concretament a la zona de Nou Barris, a través de la rehabilitació tèrmica de blocs d’habitatges socials. D’aquesta manera, s’ha pogut comprovar la relació directa entre els factors fred i mortalitat. Segons Davide Malmusi, coordinador tècnic del projecte Shopie,”vam veure que alguns habitatges socials estaven molt mal aïllats. Les morts per fred extrem s’han reduït després de realitzar la intervenció estructural en aquests edificis”, ha dit l’expert.
Segons Carme Borrell, investigadora principal i gerent de l’ASPB, els resultats del projecte Sophie seran útils tant pels ciutadans com pels gestors públics, ja que “podran ser un instrument en mans de la ciutadania per reclamar polítiques més justes i saludables, i per part dels gestors públics, una eina de coneixement per prioritzar intervencions”.