CODI INFART

br

Redacció Barcelona | viernes, 18 de octubre de 2013 h |

El passat 15 d’octubre de 2012 es va ampliar l’horari de les unitats d’hemodinàmica dels hospitals Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona i Arnau de Vilanova de Lleida, i van passar a fer de 8 hores al dia els dies laborables a 12 hores cada dia de la setmana, una acció que tenia com a objectiu millorar l’accessibilitat a l’angioplàstia primària, el procediment terapèutic que cal fer als pacients que han patit un infart de miocardi amb elevació del segment ST (Iamest).

Doncs bé, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat el balanç d’aquesta ampliació horària un any després de la posada en marxa, i les dades disponibles del registre del Codi infart per al període 2010 a mitjan 2013 mostren que s’ha duplicat el nombre de pacients atesos als centres en els quals s’ha ampliat l’horari i que s’ha reduït el temps que transcorre entre el diagnòstic de l’infart i la reperfusió. En el global de Catalunya la reducció ha estat de 110 minuts de mitjana el 2010 a 103 minuts el 2013.

A més, s’ha augmentat el percentatge de pacients als quals es desobstrueix l’artèria amb angioplàstia primària en menys de dues hores des del diagnòstic, el qual ha passat de 59 per cent l’any 2010 al 65 per cent el primer semestre de 2013. Aquesta millora és per al global de Catalunya, però també s’observa als territoris on hi ha ampliació horària.

En concret, a l’Hospital Universitari Joan XXIII, les dades preliminars de l’anàlisi dels nou mesos després de l’ampliació de l’hemodinàmica en relació amb els nou mesos previs, mostren un increment del 97 per cent del nombre de codis activats i tractats a l’hospital. A l’Arnau de Vilanova, un increment d’un 78 per cent del nombre de codis atesos i d’angioplàsties primàries, de 41 a 68; i al Josep Trueta un augment del nombre de codis d’un 140 per cent.