Farmacogenètica/ Almirall anuncia el llançament de Neurofarmagen

br

s. p. Barcelona | viernes, 01 de marzo de 2013 h |

Els esforços per fer realitat el concepte de “medicina personalitzada” són cada vegada més grans, amb l’objectiu d’optimitzar el tractament dels pacients i minimitzar els efectes secundaris innecessaris en aquells que, per influència genètica, no vagin a respondre a la teràpia farmacològica.

En aquest sentit, Almirall ja comercialitza a Espanya Neurofarmagen, un test farmacogenètic útil en psiquiatria i neurologia que ajuda a identificar la medicació més adequada per a cada pacient de forma individualitzada.

Amb aquest llançament, Almirall complementa el seu compromís amb la innovació a través de la farmacogenètica i la medicina personalitzada.

Es tracta d’un test genètic que, a partir de l’ADN extret d’una mostra de saliva, permet realitzar un tractament personalitzat sobre la base del perfil farmacogenètic del pacient en malalties psiquiàtriques i neurològiques, tals com la depressió, esquizofrènia, trastorn bipolar, epilèpsia o el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH).

Aquest test, que ha estat desenvolupat per AB-Biotics, companyia participada per Almirall, facilita la selecció d’entre les diferents alternatives farmacològiques; orienta sobre la dosis més adequada per a cada pacient, ja que coneix els factors genètics que controlen la manera en què es metabolitzen els fàrmacs, i anticipa informació sobre possibles efectes adversos.

L’anàlisi de la mostra de saliva es tramita a través del propi metge i els resultats es reben en pocs dies.

Encara que tradicionalment es considerava que l’eficàcia d’un medicament la determinaven factors com el pes, l’edat, la dieta o l’estat de salut, hi ha evidència científica que demostra que la resposta als medicaments pot estar condicionada fins en un 95 per cent per factors genètics.

Almirall és una companyia que està compromesa amb el desenvolupament de la farmacogenètica com una forma de complementar la cartera de projectes de R+D de la companyia, actualment centrats en malalties respiratòries, alteracions gastrointestinals, dermatologia i dolor.