Gaceta médica Barcelona | viernes, 05 de septiembre de 2014 h |

Cardiòlegs pediàtrics de l’Hospital Vall d’Hebron implanten a un nadó de 5 mesos un nou dispositiu mitjançant un cateterisme cardíac sense haver de recórrer a la cirurgia a cor obert. És la primera vegada al món que s’implanta aquest dispositiu en un nen tan petit.

En Walild va néixer amb una alteració greu del cor detectada durant l’embaràs per la Unitat de Cardiologia Fetal de l’Àrea Maternoinfantil de Vall d’Hebron, que consistia en la presència d’un defecte a la paret que separa les dues aurícules del cor. Aquesta alteració li provocava una sobrecàrrega molt important al cor i als pulmons, i feia que tingués dificultats per respirar i hagués de romandre ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital. Malgrat el tractament mèdic, en Walild no va millorar i, a l’edat de 5 mesos, es va decidir oferir-li una nova tècnica de tractament que consistia en la implantació d’un nou dispositiu mitjançant un cateterisme cardíac, sense haver de recórrer a la cirurgia a cor obert. Aquest nou dispositiu té un disseny molt innovador perquè conté molt poc metall en la seva estructura i està recobert d’un material especial que el fa molt flexible, comparat amb els altres dispositius actuals, cosa que permet poder utilitzar-lo en pacients molt petits.

El procediment es va realitzar a la Sala Cellex de l’hospital, una sala híbrida de darrera generació donada per la Fundación Cellex, que funciona com a quiròfan i sala d’hemodinàmica i que permet abordar alhora i de forma multidisciplinària el tractament de les lesions cardíaques complexes amb tècniques quirúrgiques mínimament invasives. La intervenció la va realitzar Pedro Betrián, cardiòleg pediàtric especialista en hemodinàmica, amb el suport del personal infermer i dels professionals del Servei de Cardiologia. Pocs minuts després de la intervenció ja es va observar una millora del funcionament del cor de’n Walild. Cinc dies més tard, el nadó va rebre l’alta hospitalària. En els controls posteriors, s’ha constatat que el seu cor ha recuperat la seva funció normal. Actualment, en Walild ja té més d’un any, es troba molt bé i s’ha suspès tota la medicació que necessitava.